fbpx

Presuda potvrdila specifičnost Grada Mostara

Mada visinom izrečenih kazni u predmetu „Prlić  i ostali” od strane Haškog suda ne želimo mjeriti njihovu odgovornost za stradanja bošnjačkog stanovništva, smatramo da sama presuda na najbolji način govori da su počinjeni zločini realnost koja se više ne može osporavati, pogotovo na prostoru Mostara i Hercegovine.

Haške presude bi po svom karakteru, odnosno dokazima o udruženom zločinačkom poduhvatu, čije su se ambicije kretale u pravcu osiguravanja apsolutne dominacije Hrvata u Mostaru i Hercegovini, morale djelovati obavezujuće na predstavnike aktuelnih vlasti da sa daleko više sluha prilaze rješenjima, posebno u pogledu definiranja budućnosti Grada Mostara.

U tom kontekstu želimo upozoriti donosioce nerazumne Odluke o Mostaru kao jednoj izbornoj jedinici, izglasanoj na posljednjoj sjednici Vijeća ministara BiH, posebno bošnjačke predstavnike, da ostanu dosljedni i zaustave pokušaje donošenja ovakvih rješenja u Parlamentu BiH, na štetu bošnjačkog naroda.

Drago nam je da je SDP konačno prihvatio naš prijedlog i nadamo se da će na njemu i istrajati, a to je da se dogovor o Mostaru mora postići u Mostaru, a tek onda da se usvaja na Parlamentima BiH.

Također, pozivamo i predstavnike međunarodne zajednice da se u kontekstu jednog ovako jasnog pozicioniranja političkih stremljenja nekadašnjih vlastodržaca jedne paradržavne tvorevine, sa daleko više sluha suoče sa problemima Mostara, i u konstruktivnoj atmosferi saslušaju sve prijedloge, kako bi Mostar bio lišen i same pomisli na ponavljanje historije.


Komentariši