fbpx

SDA protiv asimetričnih rješenja i novih izbornih jedinica

Predsjedništvo SDA je protiv asimetričnih rješenja i formiranja nove izborne jedinice.

Presudu Sejdić – Finci treba provesti u predviđenom roku putem direktnog izbora članova Predsjedništva BiH od kojih se dva biraju iz Federacije BiH, a jedan iz RS, uz eliminiranje etničkog predznaka.

Ukoliko postoji suglasnost i drugih stranaka, SDA je spremna podržati i indirektan izbor članova Predsjedništva BiH pod uvjetom da preimućstvo u izboru ima Zastupnički u odnosu na Dom naroda i da se osigura ravnopravna pozicija Kluba ostalih sa klubovima konstitutivnih naroda. Indirektan izbor podrazumijeva i promjene nadležnosti Predsjedništva i Vijeća ministara BiH.

Zalažemo se za rješenja po kojem će Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine imati 21 delegata (iz entiteta RS bira se sedam (7) članova – četiri (4) Srbina, i po jedan (1) Bošnjak, Hrvat i ostali, a iz FBiH bira se četrnaest (14) članova – pet (5) Bošnjaka, pet (5) Hrvata, dva (2) Srbina i dva (2) pripadnika ostalih bh. građana).

Predsjedništvo Stranke smatra da Zlatka Lagumdžiju treba smijeniti iz najmanje 12 razloga koje smo već naveli kao i zbog drugih propusta (blamaže prilikom posjete premijera Republike Hrvatske Zorana Milanovića, predstavljanje posjete Banjoj Luci kao zvanične posjete ministra vanjskih poslova BiH Banjoj Luci itd.). Konačnu odluku o smjeni Zlatka Lgumdžije i glasanju svojih poslanika, SDA će donijeti neposredno pred glasanje kada budemo imali sve zakonske i političke elemente (kompletan dogovor o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH i dr.).


Komentariši