fbpx

SDA Mostara istupila iz političkih pregovora u organizaciji OHR-a

Lijanović u ime Bošnjaka zatražio 4 izborne jedinice

Gradski odbor Stranke Demokratske Akcije Mostar obavijestio je Visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH Valentina Inzka da istupa iz političkih pregovora u organizaciji OHR-a, gdje se pokušava pronaći rješenje za izmjene izbornih pravila i Statuta Grada Mostara koji su poništeni Odlukom Ustavnog suda BiH, a odnose se o načinu biranja vijećnika za Gradsko vijeće Grada Mostara.

Posljednja runda pregovora političkih stranaka održana je u utorak 27.11. bez predstavnika SDA. Bošnjake Mostara su zastupali nelegitimni predstavnici: iz  SDP-a Zoran Perić (Hrvat) i Aner Žuljević („ostali”), ispred SBB-a i SBiH-a bili su predsjednici Gradskih odbora koji nemaju nijednog vijećnika u Gradskom vijeću Grada Mostara. OHR u bošnjačke stranke svrstava po potrebi i NSRZB koju je predstavljao Mladen Ivanković Lijanović koji je predložio u ime Bošnjaka 4 izborne jedinice. Podsjećamo OHR da pobrojane stranke, sve zajedno, imaju 4 vijećnika  u Gradskom vijeću Grada Mostara.

SDA Mostara neće učestvovati u ovim pregovorima zbog konstantnog ingnorisanja naših prijedloga od strane OHR-a. Stavovi SDA i bošnjačkih predstavnika u Gradskom vijeću Grada Mostara ne shvaćaju se kao dio političkog diskursa Mostara, pa niti jedan od naših prijedloga nije uzet u razmatranje od strane OHR-a, a kamoli postao predmet neke buduće platforme.

SDA Mostara je uvidjela da OHR već ima gotov plan za Mostar sa sličnim scenariom kao i 2004. godine kada je OHR proveo promjene u Mostaru uz pomoć špekulativne grupe političkih stranaka koje je zloupotrebio kod nametanja  Statuta Grada Mostara.

Zbog navedenih činjenica SDA Mostara ne vidi razloga da nastavi učešće u ovom procesu kojeg OHR zove „pregovori” ali je u međuvremenu  postao „proces” protiv Bošnjaka Mostara.

Podsjećamo OHR, da se situacija od 2004. godine do danas promjenila, i da Bošnjaci Mostara, u Gradskom vijeću Grada Mostara, preko SDA, imaju ubjedljivo najviše – 12 predstavnika, koji Vam javno upućuju pitanje : „Ko će Vaše planirane promjene provesti u Mostaru ?”


Komentariši