fbpx

Saopštenje za javnost

Na sastanku političkih stranaka, koje učestvuku u radu Gradskog vijeća, održanom 2.4.2012. godine u Mostaru izražena je jednodušna podrška nastavku razgovora oko profiliranja statusa Grada Mostara, što doživljavamo kao važan korak, neophodan za demokratski dijalog i iznalaženje najboljih rješenja za sve građane Mostara.

Kao odgovoran politički subjekti, koji je dobio veliko povjerenje građana Mostara, spremni smo na sudjelovanje u svim raspravama, zajedno a akterima koji su legalitet za političko djelovanje osigurali na proteklim izborima.

Kao politička stranka, tražimo maksimalno poštovanje legaliteta političkog dijaloga, koji isključuje bilo kakva uplitanja od strane bivših političara koje bi, prema informacijama sa kojima raspolažemo, pojedini predstavnici međunarodne zajednice sa podužim stažom djelovanja u Mostaru, rado uključili kao potencijalne sudionike razgovora, predlagače rješenja i tome slično, koji su i 2004. godine, zajedno sa dijelom međunarodne zajednice, učestvovali u kreiranju samo lažnih obećanja. SDA ali i građani Mostara siti su iznenadnih „vaskrsnuća” takve vrste, pogotovo od strane ljudi, koji su Mostaru odavno okrenuli leđa, koji ni pozicijom, ni zaslugama, niti vlastitim prisustvom ne dijele sudbinu stanovnika našeg grada.

Oštro se protiveći protiv takvim besmislenim kombinacijama, obavještavamo javnost da ne želimo i nećemo sudjelovati u bilo kakvoj vrsti ilegalnih djelovanja ljudi iz sjene, čiji bi angažman u ovakvoj situaciji djelovao destruktivno na same pretpostavke demokratskog dijaloga, te poljuljao ugled međunarodne zajednice, koja bi morala biti perjanica u poštovanju temeljnih principa demokratske političke komunikacije, a ne inicijator njihovog rušenja.

Upravo zato, pozivamo sve aktere rasprave o Mostaru odnosno političke stranke koje sudjeluju u radu Gradskog vijeća Grada Mostara, da na takvu vrstu poniženja ne pristaju, jer bi takav odnos bio i svojevrsno priznanje naše nemoći da sami, u jednoj demokratski artuikuliranoj atmosferi, donosimo najbolja rješenja za Mostar.

Predsjednik
Adil Šuta


Komentariši