fbpx

Pravi li OHR svoju ekspertnu grupu u Mostaru?

Ured visokog predstavnika (OHR) je krenuo sa svojim najavljenim aktivnostima u cilju pružanja pomoći kako bi bila osigurana provedba odluke Ustavnog suda BiH u vezi s izbornim procesom u Mostaru i kako bi bilo omogućeno građanima Mostara da što prije iziđu na izbore.

Prikupljanje informacija

Iz OHR-a je potvrđeno kako su se predstavnici OHR-a sastali u petak sa skupinom stručnjaka koji su ranije bili članovi ekspertne skupine za Mostar.

Kao i mnogi drugi sastanci u kojima je OHR sudjelovao u proteklom razdoblju, i ovaj je održan u okviru faze prikupljanja informacija kako bi se pripremio teren za pregovore između političkih stranaka koji će početi nakon općinskih izbora, kazao je glasnogovornik OHR-a Mario Brkić.

O čemu je konkretno bilo riječi na spomenutom sastanku, eksperti koje smo kontaktirali nisu htjeli reći, niti u kojem smjeru ide prva faza pregovora u iznalaženju rješenja za “grad slučaj”, kako ga mnogi vole nazvati.
Predsjednik Kluba vijećnika SDA Adil Šuta tvrdi kako je ekspertna grupa završila svoj dio posla, a s obzirom da nisu imali kompromisno rješenje,

Vijeće je preuzelo ulogu te ne vidi razlog za nastavak rada spomenute grupe. Osim ako OHR ne želi praviti neku svoju ekspertnu grupu, na što upućuje sve ovo. Jasno smo dali do znanja da nećemo dopustiti nikomu da nas uvlači u kojekakve igre. Pitanje statuta nije problem SDA i HDZ-a, već pitanje opstanka Bošnjaka i ravnopravne pozicije. Ne želim da bude kao s Prijedorom, gdje su Bošnjaci bili većina pa danas ne mogu ni sazvati sjednicu jer nemaju ni trećinu. Želimo da se Mostar trajno riješi, a ne ovako da tapka u mjestu, ističe Šuta.

Što želi OHR?

Posebno naglašava kako su pozicije jasne, samo je pitanje što OHR želi, je li to nametanje neke odluke koja će biti sljedeća faza u odobravanju svih zahtjeva kluba Hrvata ili će se napraviti statut koji će odgovarati razvoju Grada Mostara i svim njegovim građanima.

Sada je pitanje želi li međunarodna zajednica riješiti problem Hrvata na takav način što će im u ovaj fazi dati određene ustupke i, naravno, onda će odmah tražiti promjenu statuta i istu dobiti za nekih 4 do 5 godina, što je jednostavno istrebljivanje Bošnjaka. Najbolji primjer su regulacioni planovi koje ne možemo dobiti na Vijeću, a to su Vrapčići, Bijelo Polje, Sjeverni logor, Kočine i Opine, da bismo mogli graditi i razvijati se.

Jednostavno nam ne daju praviti poslovnu zonu u Vrapčićima, poslovnu zonu na jugu, da rješavamo pitanje Univerziteta, mrcvare nas godinama i sigurno nećemo to dopustiti dalje, kazao je Šuta, naglasivši kako nije u pitanju “prodavanje magle”. Cilj je graditi i razvijati se, a ne stagnirati.


Komentariši