fbpx

OHR u najnovijem “papiru” zagovara stara rješenja

Predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar, Zijad Hadžiomerović iznio je stav o dokumentu, koji je strankama stigao iz OHR-a, a u kojem Ured visokog predstavnika predlaže način rješavanja mostarskog političkog čvora.

Hadžiomerović kaže kako OHR u najnovijem “papiru” zagovara stara rješenja, te je naglasio kako SDA neće učestvovati u eventualnim razgovorima pod pokroviteljstvom OHR-a mimo Mostarske inicijative.

StarMo: Kako Vi, u ime Gradskog odbora SDA, reagirate na “papir”, koji je “procurio” u medijima, koji je OHR-ov prijedlog kako riješiti pitanje Mostara?

Hadžiomerović: Ovaj papir sam ja dobio prije nekih 7-8 dana, došao je preko Centrale SDA, nije nama ponuđen na lokalnom nivou. Ja ga tumačim kao jedan pokušaj međunarodne zajednice da se uključi i traži način da se uključi, ništa više od toga. Uglavnom, to su ona stara, ponuđena rješenja iz Ashdownovog, prelaznog statuta. Vidjet ćemo kakva je reakcija.

Ja nisam dijelio mišljenje sa kolegema, međutim, ja Vas moram upozoriti da mi imamo obavezu prema Mostarskoj inicijativi, da mi ne nastupamo u političkim rješenjima za Mostar sami; mi tu obavezu nismo napustili niti ćemo je napustiti, znači – ako budemo pravili stav prema ovom papiru, to će biti stav Mostarske inicijative. To je malo složenija organizacija, skup nevladinih organizacija, vjerskih, boračkih institucija Grada Mostara, a mi smo lojalni tome.

StarMo: Ipak, ako bismo ovako, fudbalski rečeno, “na prvu loptu” procjenjivali – s obzirom na to da SDA za sebe kaže da ima najveći legitimitet kod bošnjačkog naroda – po Vašoj procjeni, da li je ovo korak naprijed za Bošnjake u Mostaru ili ne?

Hadžiomerović: Ja mislim da je ovo jedna ponuda da nas uvuče u razgovor. Mi ne želimo učestvovati u razgovoru, sami kao stranka, to smo rekli. Mi smo bili prije osam godina u razgovorima, vrlo smo grubo prevareni! Ušli smo u razgovor pod uslovom da to bude dijalog završen sa konsenzusom. Na kraju se nismo dogovorili, a onda je OHR nametnuo rješenje, koje je bilo potpuno suprotno našim stavovima. Što je tragično, to rješenje se pokazalo neustavnim, a mi smo upozoravali OHR da je neustavno. Sada se to rješenje ruši. To rješenje nije naše, to je rješenje međunarodne zajednice, znači ona treba biti samokritična i da ovaj Statut proglasi lošim rješenjem i da krene u pravljenje novih rješenja. Ja mislim da je to možda i taj pokušaj, jedan samokritični korak međunarodne zajednice.

StarMo: Spomenuli ste Mostarsku inicijativu. Jedno vrijeme su njene aktivnosti bile intenzivne, onda su splasnule, a u posljednje vrijeme ih uopće nema. Čak u novinarskim krugovima kruže informacije kako je to, zapravo, propao projekat. Vaš komentar!

Hadžiomerović: Nije to propao projekat! Pazite, Mostarska inicijativa je napravila politički stav, kojeg je Klub Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara artikulirao kroz pravnu grupu eksperata – vi znate da su eksperti radili do prije nekoliko dana, to je ustvari artikuliran stav Mostarske inicijative, bar onaj bošnjački dio, koji je išao preko Kluba Bošnjaka. To je propalo.  Mostarska inicijativa će se vjerovatno aktivirati ponovo. Meni je žao što pravnici nisu mogli naći konsenzus ili neku tačku dodira. Mislim da je predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović, odmah na početku, na neki način, distancirao pravnike onim svojim riječima ‘ne može se to dogovoriti u Mostaru, to se treba dogovarati u Sarajevu’. Ja znam da gospodin Tihić neće voditi dijalog vezano za Mostar ni sa kim. I ne treba Dragan Čović tražiti sagovornika u Centrali SDA. Ako želi razgovarati, može razgovarati sa Bošnjacima Mostara kroz Mostarsku inicijativu. SDA će svoju snagu artikulirati u toj grupi i to je to. Lokalni izbori možda u januaru.

StarMo: Po Vašoj procjeni, da li će se održati lokalni izbori u Mostaru?

Hadžiomerović: Ne mogu se održati lokalni izbori, dok se ne promijeni Statut i izborna pravila. Ne znam kad će se to desiti. Ali, po mom sudu, moguće je to očekivati tamo negdje u januaru mjesecu. Sa malim zakašnjenjem, ali desit će se izbori. Ja se nadam da će međunarodna zajednica – kada bude pravila rješenje, a očito je da će ga ona morati praviti i donositi, s obzirom na to da ona mora korigirati svoj projekat – da će uvažavati stavove Bošnjaka Mostara, koji su jednoglasni.

StarMo: Kako SDA reagira na izjave SDP-a kako je sadašnje stanje u Mostaru zapravo rezultat koordinirane aktivnosti HDZ-a i SDA, da se izbori ne održe, da se zadrži trenutno stanje u Mostaru?

Hadžiomerović: Oni ponavljaju uvijek jednu te istu rečenicu. Nema razloga da mi bježimo od izbora. Mi ćemo i ove izbore ubjedljivo dobiti, isto kao što smo dobili i prošle izbore. SDA je od 16-17 mogućih mjesta u Gradskom vijeću dobila 13, možda će ovaj put dobiti 14 ili 12, ali neće oscilirati u svojim rezultatima, pogotovo što je njena borba stalna, prepoznata, perzistentna, mi ne mijenjamo svoj stav, mi ne idemo po mišljenje u Centralu, kao što to ide SDP. SDP je imao ovdje u februaru mjesecu vrlo jasan lokalni stav, koji se nije razlikovao od našeg stava. Onda su preko noći promijenili stav. Prije osam godina su imali projekat četiri multietničke općine. Sada uglavnom prate HDZ-ova razmišljanja, znate. SDP oscilira u stavovima, prateći Centralu. Mi to ne radimo.

StarMo: SDA i Vi lično ste u više navrata istakli kako zagovarate povratak općina u Mostar. Kako odgovarate na izjave kritičara takve opcije, koji kažu da će te općine, ako se vratimo na njih, biti “feudi” lokalnih SDA-zvaničnika, gdje će oni “vedriti i oblačiti”? Zašto bi se Mostar trebao vratiti na općine?

Hadžiomerović: Zato što je to jedino ustavno rješenje! Kad imate općine, onda broj vijećnika iz tih područja nije upitan. Kad imate gradska područja, onda je broj upitan, i vidite da je sud to proglasio upitnim. Kad se vrate općine, onda će broj vijećnika biti fiksiran, bit će jednak iz svake općine. Tako je napravljeno Sarajevo. I to je ključni razlog. Kakve će biti općine? Mi ostavljamo to otvorenim. Mogu promijeniti granice. Ne moraju biti onakve kakve su bile. Neka budu multietničke, neka se Mostar izmiješa, ali u svakom slučaju, naš je princip da u općinama – koje bi se formirale – treba da bude broj vijećnika ne veći od 15, treba da bude zastupljen svaki narod sa po 4 vijećnika najmanje i jedan iz reda “ostalih”. Što znači da će biti, recimo, u Općini Stari grad više Srba i Hrvata i ostalih, bit će 9, znači manje će biti Bošnjaka. To je naš princip. Na taj način mi dokazujemo opredjeljenost multietničnosti mostarskom habitusu.

StarMo: A upravljanje općinama? Da li bi to bili “feudi”?

Hadžiomerović: Ma, pazite. Mi tražimo da nivo općinskih uprava bude mali, sa malim kompetencijama, ali da bude toliko jak da bude broj vijećnika neupitan. A što se tiče “feuda” i vladanja općinama, razumijete, napravite komparaciju razvoja općina, recimo do 1998. pa do 2002. godine, četiri posljednje godine – recimo – općina i sadašnji razvoj, pa ćete vidjeti koliko je tada grad, odnosno koliko su općine bile razvijene. Otkako sam ja otišao, ništa se nije napravilo.

StarMo: To je jedan od najvećih argumenata bivše Općine Sjever?

Hadžiomerović: I ne samo Općine Sjever! I Općine Stari grad. Vidite da se otkako sam ja otišao ništa nije napravilo. Još ovo što se zida, to su moja rješenja, razumijete, ta sam ja rješenja potpisao. Ništa, znate, apsolutno ništa se nije napravilo! Jedini objekat koji se pravi poslije mog odlaska je Osnovna škola u Zaliku, u Općini Stari grad.

To što je pravljeno i što će se možda još nešto napraviti, evo recimo preko puta bolnice one četiri zgrade, to sam ja potpisao. Isto kao i Ružu i ove sve objekte po gradu što se rade, sve sam to ja potpisao. Poslije mene ništa! Znate li šta znači ništa!? I ono što se sad gradi dolje u Jugoistoku, pored OBI-ja i ono sve, to su sve rješenja iz Općine Jugoistok od Zije Isića i njegovih prethodnika. I u Sjeveru je sve tako. Općine su bile osnovni pokretač. Lokalna zajednica ima interes da traži investitore, da se razvija, razumijete?

Gradonačelnik nema interesa da razvija područje Sjever ili recimo Blagaja. Zašto bi se Ljubo Bešlić trudio da se Blagaj razvija? Neka mi neko kaže. Pogotovo kad su ljudi ovako nacionalno opredjeljeni, frustrirani…

StarMo: Kako reagirate na česte optužbe da je SDA, zalaganjem za povratak općina, zapravo za ponovnu podjelu Mostara?

Hadžiomerović: Nismo mi za podjelu, mi smo za integriranje Mostara. Na ovaj način će se Mostar integrirati. Ako vi napravite općinsko vijeće u ovakvom sazivu i ako u toj općinskoj upravi struktura zaposlenih bude iz 1991. godine, pa to je Mostar onakav kakav je bio prije rata! A mi tražimo to. Znači, struktura zaposlenih mora odražavati popis iz 1991. godine. Izvoli, napravi to, pa ćeš dobiti Mostar onakav kakav je bio. E sad da vidimo ko nije za takav Mostar?

StarMo: Da li bi se ikako ova nova koalicija SBB-SDP-HDZ mogla odraziti na Mostar?

Hadžiomerović: Ne može se ona odraziti na Mostar u negativnom smislu. Može samo u pozitivnom smislu, bar što se tiče SDA.

StarMo: Na koji način mislite u pozitivnom smislu za SDA?

Hadžiomerović: Vjerovatno ćemo dobiti više glasova.

Izvor: StarMo


Komentariši