fbpx

Lagumdžija i Radončić dovršavaju podjelu BiH koju su započeli 2001. godine

Plaćeni oglasi SDP-a dio su kampanje obmane građana Bosne i Hercegovine i prikrivanja integralnog teksta sporazuma sa dva HDZ o implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci.

SDP-ov i SBB-ov sporazum sa HDZ-om sada se predstavlja kao „osnova za razgovore”, dok se integralni tekst i dalje krije od javnosti.

Umjesto da isprave grešku, cementiraju podjele i to predstavljaju kao evropski put BiH

Zlatko Lagumdžija kao lider u narodu pogrdno nazvane Alijanse za potjere i Fahrudin Radončić kao njen medijski pokrovitelj Odluku Ustavnog suda BiH o ravnopravnosti bh. naroda i građana na cijelom teritoriju države Bosne i Hercegovine pretvorili su u dominaciju i ekskluzivitet srpskog naroda u entitetu Republika Srpska koji je de facto nastao na sistematskim masovnim zločinima i masovnim grobnicama, progonu nesrpskog stanovništva te krunisan genocidom nad Bošnjacima Srebrenice. Zahvaljujući Lagumdžiji i Radončiću, entitet Republika Srpska ima predsjednika entiteta sa apsolutnom vlašću i potpredsjednike koji nemaju nikakvih ovlasti niti uticaja na odluke predsjednika, Vijeće umjesto Doma naroda, gdje su Bošnjaci u svemu preglasani i nemaju nikakvih mehanizama da zaštite svoje vitalne nacionalne interese.

Umjesto da isprave grešku napravljenu u vrijeme tzv. Alijanse 2001. godine pristajanjem na asimetrična ustavna rješenja u bh. entitetima, Zlatko Lagumdžija i Fahrudin Radončić sada bezočno dovršavaju projekt podjele Bosne i Hercegovine, pokušavajući to predstaviti kao evropski put Bosne i Hercegovine!

Bezvrijedni glasovi Bošnjaka u Hercegovini, Posavini i Podrinju, kao i glasovi Hrvata i Srba u Sarajevu, Zenici i Tuzli

Sporazum SDP i SBB sa dva HDZ je konačna podjela Federacije BiH na dva, a Bosne i Hercegovine na tri dijela, pri čemu se od federacije kantona uspostavlja federacija naroda. Sramna izjava Zlatka Lagumdžije kako je „sasvim normalno da glas Hrvata iz Hercegovine vrijedi više od glasa Hrvata u Sarajevu ili Bihaću, dok glas Bošnjaka iz Sarajeva, Tuzle i Zenice više vrijedi od glasova Bošnjaka u Hercegovini, Goraždu i Posavini, poruka je Bošnjacima da će biti svedeni na političku manjinu i findžan državu i daće Dragan Čović ostvariti obaćanja data u izbornoj noći 2010. godine o Mostaru kao hrvatskom stolnom gradu! Uz to, ovim sporazumom glas Srbina iz Sarajeva, Tuzle, Zenice ne bi imao apsolutno nikakvu vrijednost. Realizacijom ovih planova, ne samo da ostali ne bi ostvarili svoja ljudska i građanska prava, već bi i konstitutivni narodi izgubili ravnopravnost u dijelovima Bosne i Hercegovine u kojima nisu demografska većina.

SDA insistira na simetričnim rješenjima i jednakim pravima bh. naroda i građana

Presudu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić – Finci Lagumdžija i Radončić iskoristili su isključivo za zaštitu ličnih interesa i predvidjeli da, za razliku od konstitutivnih naroda, Klub ostalih u Domu naroda u Parlamentu Federacije BiH nema pravo predlaganja kandidata.

Dosljedno svojim programskim načelima i principima, SDA će kao i 2001. godine insistirati na simetričnim rješenjima i doslovnoj provedbi Odluke Ustavnog suda BiH o ravnopravnosti bh. naroda i građana na cijelom teritoriju države. To znači da sve članove Predsjdništva BiH treba birati na isti nčin, da oba bh. entiteta imaju predsjednike i potpredsjednike sa jednakim ovlastima te domove naroda sa istim kapacitetom i nadležnostima.


Komentariši