fbpx

Obilježeno 20 godina od zločina na Uborku i Sutini

Vijećnici SDA u Gradskom Vijeću Grada Mostara zajedno sa Udruženjem članova porodica žrtava stradalih na Uborku i Sutini 1992. godine obilježili su 20 godina od još jednog masovnog zločina kojeg su snage bivše JNA i srpske paravojne formacije počinile nad civilima Mostara na ljeto 1992. godine.

Danas je obilježena godišnjica stradanja više od 100 nasilno odvedenih, a zatim brutalno poubijanih civila, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnim grobnicama Uborak i Sutina.

Tim povodom, Udruženje članova porodica žrtava stradalih na Uborku i Sutini 1992. godine saopćilo je kako se u znak sjećanja na nasilno odvedene i ubijene građane Mostara 1992. godine,obilježava 20-tu godišnjicu od zločina na Uborku i Sutini, pod nazivom “Obaveza je pamtiti”.

Tom prilikom, pozvano je nadležno Tužilastvo i Sud da konačno procesuiraju i pred lice pravde izvedu zločince.

Kako je saopćeno iz Udruženja, kao i svih prethodnih godina, Gradsko vijeće i Grad Mostar podržavaju obilježavanje godišnjice, a povodom 20-te godišnjice Odljel za privredne i komunalne djelatnosti u saradnji sa JP Komunalno pristupio je realizaciji Odluke Gradskog Vijeća o imenovanju ulice u naselju Gornji Zalik u Ulicu Žrtava Uborka i izvršeno je postavljanje tabele sa natpisom ULICA ŽRTAVA UBORKA.


Komentariši