fbpx

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić uklanja Bošnjačke kadrove iz javnog života grada

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je drsko i beskrupulozno prekoračio svoje ovlasti smjenivši bez argumentiranog razloga direktora javne gradske ustanove Bošnjačke nacionalnosti. Isto tako, svjesno zaustavlja proces imenovanja Bošnjaka na mjestima javnih funkcija. Sada smo svi svjedoci da mostarskim javnim preduzećima i ustanovama mogu upravljati isključivo Hrvati uz rijetke iznimke gdje se odmah uslovljava da Hrvat bude zamjenik.

Izuzetno smo uznemireni aktuelnim Bešlićevim ponašanjem i odlukama kojima sebi uzima pravo apsolutnog vladara Mostara po uzoru na hrvatske banove, najavljujući izgleda kakva budućnost čeka Mostar, tj. za kakav se grad zalaže gradonačelnik i politička stranka kojoj pripada.

U posljednje vrijeme, Ljubo Bešlić, suočen sa zakonitom nastojanjima Gradskog Vijeća da pokrene pozitivne procese u Mostaru, sve češće poseže za „mehanizmom zaštite zakonitosti” kod usvojenih odluka.
Samovoljnim tumačenjem odluka „koje mu se ne sviđaju”, opstrukcija je dovedena do te mjere, da Gradonačelnik ne želi da prizna legalno usvojene odluke sve dok se ne završi postupak ocjene zakonitosti što je suprotno Statutu grada Mostara.

Mostarski „Ban Bešlić” tako u kontinuitetu ne sprovodi odluke Gradskog Vijeća Mostara odnosno bira one koje želi. U ovom trenutku 40 odluka Gradskog Vijeća Grada Mostara nije sprovedeno, čime su direktno oštećeni svi građani.

Prekoračenja ovlaštenja Gradonačelnika je trenutno problem broj 1 u Mostaru, kojim se planira velika pozornica mostarskih lokalnih izbora na kojoj će Bošnjaci, Srbi i ostali statirati za sitniš, a Hrvati za sebe pribaviti glavne uloge.

Ukoliko Međunarodna zajednica prisutna u BiH, kao tvorac „ovakvog – jedinstvenog – Mostara”, na sva ova dešavanja ostane nijema, to će biti jasan znak Bošnjacima u Hercegovini, šta ih čeka u budućnosti.


Komentariši