fbpx

Počeo program obilježavanja 29. godišnjice odbrane južnog dijela Mostara

Polaganjem cvijeća na Šehidskom turbetu i učenjem Fatihe, u srijedu je počelo obilježavanje 29. godišnjice odbrane južnog dijela Mostara od HV-a i HVO-a. Organizator programa su boračke organizacije, proistekle iz Armije Republike BiH, s područja Mostar Jugoistok.

U avliji blagajske tekije obilježen je 13. juli – u organizaciji JOB-a Jugoistok, RVI-a Jugoistok, organizacije porodica šehida i nestalih boraca Mostar i džemata “Blagaj” pod nazivom “Putevima pobjede ARBiH 2022”.

Organizatori su istakli značaj 13. i 15. jula 1993. godine, objasnivši da je ovo jedan od najznačajnijih datuma odbrane južnog dijela Bosne i Hercegovine i bedem odbrane Mostara.

“Ove datume izuzetno je značajno obilježavati i uputiti mlađe generacije na njihov značaj zbog naše budućnosti”, naglasili su iz organizacije.

Programu su prisustvovali i predstavnici Gradske organizacije SDA Mostar.

Program će biti nastavljen u petak 15.07.2022. obilaskom šehidskih spomen obilježja u Dračevicama i Gnojnicama, te obilaskom spomen ploče borcima 48. bbr poginulim 15.07.1993. godine u naselju Carski vinogradi-Kočine.

Centralna manifestacija obilježavanja 29. godišnjice odbrane južnog dijela Mostara bit će upriličena u 21 sat na sportskom igralištu Carski vinogradi, saopćili su organizatori.