fbpx

Uspješno održana tribina “Aktuelna politička situacija u Bosni i Hercegovini”

U petak, 05. novembra 2021. godine u Kulturnom centru Mostar Sjever na Potocima je održana tribina pod nazivom „Aktuelna politička situacija na prostoru Bosne i Hercegovine“. Tribina je organizovana od strane Gradske organizacije SDA Mostar, a na istoj su učestvovali: predsjednik Gradske organizacije SDA Mostar i predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara, gospodin Salem Marić; predsjednik Kantonalne organizacije SDA HNK i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, gospodin Edin Mušić; član Predsjedništva SDA i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, gospodin Nermin Mandra, član Predsjedništva SDA i ekspert iz oblasti ustavnog prava, gospodin Sedad Dedić; kao i potpredsjednik Stranke demokratske akcije, gospodin Refik Lendo. Tribini su prisustvovali članovi i funkcioneri Stranke demokratske akcije sa područja čitavog Grada Mostara.

Tribinu je otvorio predsjednik Gradske organizacije SDA Mostar, Salem Marić, koji je pozdravio govornike, kao i prisutne članove SDA i svima se zahvalio na dolasku. U uvodnom obraćanju je iskazao zadovoljstvo brojem prisutnih, te je čestitao učesnicima tribine na vrijednom angažmanu koji se odnosi na obilazak općina i gradova u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Predsjednik KO SDA HNK, Edin Mušić je naglasio kako postoji fin ambijent kod općinskih i gradskih organizacija SDA u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, s obzirom da se takav zaključak može izvesti obilaskom terena i razgovorom. Istakao je kako su veliki izazovi pred našim narodom i našom državom, te da postoji mnogo pitanja na koje je potrebno dati odgovor.

„Mi znamo ko smo, znamo šta hoćemo i znamo kako radimo. Veliki su izazovi pred nama, jednostavno postoji mnogo tema i životnih pitanja na koje je teško naći najoptimalniji odgovor. To je jedan od razloga organizacije ove i sličnih tribina, da pokušamo odgovoriti na ključna pitanja. A to je i preporuka centrale SDA i predsjednika Bakira Izetbegovića, da se kroz ovakve tribine pokušaju dati odgovori na pitanja sa kojim smo suočeni u ovom vremenskom periodu“ kazao je predsjednik KO SDA HNK, Edin Mušić.

Sedad Dedić je u okviru svog izlaganja istakao kako postoje dvije ključne i nezaobilazne teme, a to su natalitet i mladi.

„Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na čelu sa premijerom Novalićem, napravila je listu prioriteta za poboljšanje života mladih ljudi, koja podrazumijeva oblast sporta, privrede i razvoja, s ciljem zaustavljanja odlaska mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine“ naglasio je Dedić.

Kada je riječ o izmjenama Ustava, Dedić je kazao da ne postoji nikakva druga pravna opcija osim izglasavanja izmjena u Parlamentu Bosne i Hercegovine i da je svaki drugi način kažnjiv i kao takav ne smije biti priznat niti u okvirima domaćeg ni međunarodnog prava.

Nermin Mandra se u sklopu obraćanja osvrnuo na aktuelnu krizu u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina.

„Iz RS-a najavljuju referendume još od vremena prije izbora 2018. godine, a onda su se ušutili. Zasmetao im je Zakon o zabrani negiranja genocida, smetale su im presude Ustavnog suda oko toga čije je zemljište, čije su šume, čije su rijeke, a trenutno im je najaktuelnija tema prenos nadležnosti. Traže bilo kakvu krizu da ostvare što više vlastitih interesa. Oni znaju da nas najviše boli blokada države i da nam najviše smeta blokada institucija koje su funkcionisale čak i u ratu. Bilo je kroz našu historiju mnogo kriza koje smo prebrodili i iz istih izašli mnogo jači. I iz ove krize ćemo izaći i sigurno možemo poručiti da nema ništa od secesije.“ kazao je u okviru svog obraćanja, Nermin Mandra.

Na kraju, prisutnim se obratio i potpredsjednik SDA, Refik Lendo, koji je istakao da razumije zabrinutost građana zbog aktuelne krize i poruka koje pristižu, nakon čega je poručio da nije preplašen jer ovo nije 1992. godina. Kazao je da bez obzira na političku krizu i blokadu organa i institucija, SDA se snažno bori za domovinu i neće dozvoliti narušavanje iste ili bilo kakve oblike secesije. Kazao je da će se SDA dogovarati ali u interesu države Bosne i Hercegovine, te da je evropski i NATO put Bosne i Hercegovine neupitan.

Govornici su od strane prisutnih članova Stranke demokratske akcije ispraćeni aplauzom, nakon čega je uslijedilo neformalno druženje članova SDA.