fbpx

Špago: Usvajanje amandmana na Ustav HNK-a riješit će najvažnija pitanja

Usvajanjem ukupno šest amandmana na Ustav Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), koji su najbitnija tačka održane sjednice Skupštine HNK-a, riješit ćemo goruća i najvažnija pitanja, a to su konstitutivnost srpskog naroda, ravnopravna upotreba jezika i pisama, te ravnopravno učestvovanje u donošenju odluka za zakone, istakao je u ponedjeljak predsjednik Skupštine HNK-a Šerif Špago.

“Kolegij Skupštine u proteklom periodu s klubovima naroda u kantonalnoj Skupštini radio je na iznalaženju nekog prihvatljivog rješenja te kako bi obuhvatio izvršenje presude Ustavnog suda BiH u dijelu koji se odnosi na konstitutivnost srpskog naroda. Treba dalje nastaviti procedure, ima stvari koje se ne mogu dogovoriti samo na nivou Kolegija, odnosno klubova, u određenim segmentima mora se uključiti i politika, ali mislim da ćemo usvajanjem ovih šest amandmana koje je Kolegij pripremio riješiti najvažnija pitanja”, kazao je Špago novinarima uoči sjednice.

Dodao je kako ne sumnja da će i amandmani, ali i odluka kojom se oni proglašavaju, biti danas usvojeni.

“Ta odluka stupa na snagu danom donošenja, odnosno današnjim danom, a tehničko je pitanje kada će u narednom periodu stručne službe Vlade HNK-a objaviti to u službenim novinama, ali mislim da će to biti najkasnije u narednih 15 do 30 dana. Također je dogovoreno da će usvajanjem ovih amandmana definicija naziva jezika biti kao i Ustavu FBiH, a on na svakoj jezičnoj varijanti kaže da su službeni jezici u Federaciji bosanski, hrvatski i srpski jezik, te pisma ćirilica i latinica. Na taj način će biti definirano i u našem Ustavu”, kazao je Špago.

Što se tiče tehničkih pitanja, Špago je naveo kako Skupština od Vlade HNK-a očekuje pripremu određenih amandmana, odnosno izmjene Ustava kako bi i na Skupštini dobili brži i lakši prolaz tih amandmana.