fbpx

Špago: Reducirati ovlasti i nadležnosti domova naroda

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Šerif Špago reagirao je na posljednje javne istupe predsjednika Glavnog vijeća HNS-a Bože Ljubića.

Kako ističe, izjava predsjednika Glavnog vijeća HNS-a Bože Ljubića kojom priziva formiranje „trećeg entiteta“ nije put kojim se stiže do kompromisa za izmjene Ustava i izbornog zakonodavstva.

“Od nekoga ko je punih 20 godina obnašao važne funkcije u Bosni i Hercegovini se očekuju mnogo ozbiljniji i razumniji prijedlozi. Treći entitet u Bosni i Hercegovini nije njeno ‘temeljno načelo’, kako to tvrdi Ljubić, već ideja čiji su realizatori presuđeni u Hagu kao dio udruženog zločinačkog poduhvata na višedecenijske zatvorske kazne”, kaže Špago.

Poručuje da ono što se nije ostvarilo ubistvima, deportacijama, logorima i uništavanjem imovine u ratu sasvim sigurno neće biti ostvareno političkim sredstvima u miru.

“Predlažemo Ljubiću, HNS-u i stranci koja upravlja tom nevladinom organizacijom da odustanu od zagovaranja neostvarivih ideja i da nam se pridruže u izgradnji moderne, stabilne i evropske Bosne i Hercegovine kroz postizanje političkog dogovora i kompromisa koji obavezno treba sadržavati i reduciranje postojećih ovlasti i nadležnosti domova naroda. Svođenje uloge domova naroda isključivo na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa unaprijedilo bi efikasnost parlamenata, a samim tim i ubrzalo integraciju Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju. Ukoliko je deklarativna opredijeljenost članova HNS-a za evropski put Bosne i Hercegovine vjerodostojna, podrška ovim reformama ne bi smjela izostati”, zaključio je Špago.