fbpx

Obilježena 26. godišnjica pogibije pet zlatnih ljiljana na Podveležju

Boračke organizacije i udruženja, proistekli iz Armije Republike Bosne i Hercegovine, organizovale su obilježavanje 26. godišnjice od pogibije pet zlatnih ljiljana – Ramiza Džihe, Elvedina Omanovića, Amela Vejzovića, Nurifa Dedića i Halila Ćorića.

Jedna od ključnih aktivnosti obilježavanja godišnjice jeste tradicionalni marš pod nazivom “Pet zlatnih ljiljana” od Dračevica do Kružnja, te prigodni program kod šehidskog spomen-obilježja u Podveležju.

Posljednjih godina, u programu obilježavanja tradicionalnog marša učestvuje sve više mladih, što daje ogroman doprinos podizanju i očuvanju svijesti mladih o ulozi i značaju Armije RBiH za odbranu i očuvanje domovine.

“Iz godine u godinu, marš je izuzetno posjećen, te na istom učestvuje nekoliko stotina ljudi. Ono sto je svakako meni kao mladom stanovniku ovog područja posebno upadljivo jeste da je predhodnih godina u obilježavanju marša učestvovalo dosta ratnih drugova naših zlatnih ljiljana, kao i pripadnika ARBiH, ali kako vrijeme odmiče na maršu sve češće viđamo, srećemo i upoznajemo vie omladine i djece. Uz ovako masovnu posjećenost djece i omaldine, možemo zaključiti da će tradicionalni marš još dugo biti obilježavan, te da sjećanje na naše heroje neće izblijediti.” ističe Amar Džiho, predstavnik lokalnog Udruženja građana i redovni učesnik marša.

Organizatori navode da je glavni cilj ove manifestacije sjećanja mladih koji tokom marša idu stazama kojima su koračali borci Armije BiH.

U maršu je učestvovalo oko 150 učesnika, većinom izviđača i to Odred izviđača (OI) “Pet zlatnih ljiljana” Mostar, OI “Bregava” Stolac, OI “Stari grad” Mostar, OI “Igman” 92 Ilidža, OI “Safet Ribić” Nemila.