fbpx

Marić za RGM: Budžet prvi put usvojen na vrijeme

Gradsko vijeće Grada Mostara u srijedu je usvojilo budžet Grada Mostara za 2022. godinu, u ukupnom iznosu od 92 miliona maraka.

Tim povodom, predsjednik Gradskog vijeća, Salem Marić je gostovao u emisiji “Grad na dlanu” koju vodi i uređuje Faruk Kajtaz.

Na pitanje, koliko je važno da je Gradsko vijeće pred kraj godine uspjelo usvojiti taj najvažniji finansijski dokument za svaki grad, Marić je rekao kako je to prvi put Gradsko vijeće u zakonskim okvirima usvoji i budžet Grada Mostara i zajedničku komunalnu potrošnju, koja je jučer usvojena na sjednici u iznosu nešto više od 13 miliona maraka.

“Na taj način smo stvorili preduslove da se naredna godina može planirati od samog početka. Do sad je bila praksa da se ovi dokumenti usvajaju tek u aprilu ili maju mjesecu i onda namamo pola godine mogućnost planskog djelovanja po pitanju zajedničke komunalne potrošnje, a i plana nabavke koje proističu iz budžeta Grada Mostara. Ovo je zaista jedna velika stvar da je Gradsko vijeće ovim pokazalo svoju odgovornost i prema Gradu i prema građanima, tako da se već od januara mogu početi planirati projekti za Grad Mostar”, ocijenio je predsjednik mostarskog parlamenta.

Na pitanje koliko je budžet Grada Mostara za 2022. godinu finansijski održiv i koliko su stabilne finansije Grada Mostara, Marić je najprije istakao kako iznos od oko 90 miliona uključuje i prenesena sredstva iz prošlih godina, i ta sredstva su uglavnom vezana za infrastrukturu.

“Jedan problem koji se dosad dešavao zato što je sve, po meni, rađeno neplanski, je taj da nismo imali projektne dokumentacije pripremljene, a imali smo obezbjeđena sredstva za neke projekte, za koje nemamo nikakvu projektnu dokumentaciju. Sad smo zauzeli jedan jasniji stav da u budžet Grada Mostara ne idu projekti koji nemaju završenu projektnu dokumentaciju i mogu ići u plan javnih nabavki. Tako da ja mislim da se ovakvim pristupom stvaraju preduslovi za brže rješavanje svih infrastrukturnih projekata u Mostaru i da će Grad Mostar, ako ne u ovoj, onda u 2023. godini, sigurno to osjetiti i da će se vidjeti veliki pomaci”, dodao je Marić.

Govoreći o činjenici da je budžet Grada Mostara usvojen na vrijeme, Salem Marić je naglasio kako su sada budžetski korisnici sigurni s čime raspolažu, te mogu planirati svoje obaveze na osnovu ovog budžeta.

U budžetu za 2022. godinu su, pored ostalog, odobrena sredstva za izgradnju plivačkog bazena, odnosno cijelog jednog kompleksa, što je dobra vijest na fonu posljednjih rezultata popularne mostarske plivačice Lane Pudar.

Predsjednik Gradskog vijeća Mostara, Salem Marić je u izjavi za RGM o tome je kazao da su i on lično, a i Klub Koalicije za Mostar, kao i cijelo Gradsko vijeće zauzeli stav da treba ići u takve infrastrukturne projekte.

“Gradonačelnik ima veliko raspoloženje da taj projekat završimo na bilo koji način, znači ako to nije moguće, a očito nije, sa sredstvima grada mi ne možemo toliko izdvojiti tražimo pomoć od većih nivoa, kao što je kanton, federacija i država. Jedan zaključak Gradskog vijeća upućen je prema većim nivoima da nam pomognu. Ako i to ne bude urodilo plodom, mi smo spremni da se kao Grad zadužimo kod banaka za velike infrastrukturne projekte, kao što je Olimpijski bazen, Sportska dvorana, jer mislim da to treba svim građanima grada Mostara i tad bi na taj način riješili pitanje sporta uglavnom u gradu Mostaru. Riješili bi pitanje i vodenih i dvoranskih sportova i mislim da bi na taj način Mostar zaokružio segment sporta u potpunosti”, rekao je Marić.

Ovaj budžet je praktički usvojen bez opozicije. Dakle, Koalicija za Mostar i Hrvatska demokratska zajednica BiH su imali tu potrebnu dvotrećinsku većinu od 25 ruku da ga izglasaju. Opozicija negoduje jer su svi amandmani odbijeni, Hrvartska republikanska stranka (HRS) čak spominje krivičnu prijavu.

Predsjednik GV-a Mostar, Salem Marić smatra da su amandmani koje je predložila opozicija dobri i sigurno da oni trebaju naći mjesto u Budžetu, ali u ovom trenutku za to nije bilo prostora.

“Ima dosta amandmana koje je opozicija predložila, da kažem, više populistički, a već su planirani u budžetu, prošli ili će biti planirani kroz zajedničku komunalnu potrošnju da će se uraditi. Ali eto, opozicija želi da kaže kako su oni to predložili kako je to trebalo ići. Zaista mislim da su svi mandmani imali dobro uporište i da je to sve potreba, ali nažalost nismo u mogućnosti udovoljiti svemu.

Želimo realan budžet, sad je po meni najvažnije taj početni stav glavni da smo se svi dogovorili da idemo samo sa realnim procjenama u Budžetu, da ništa ne ‘trpamo’, pa da na pola godine imamo problem da moramo raditi rebalans radi nekih stvari koje mi smo trebali planirati, a nismo”, kazao je Marić.

Što se tiče najavljene HRS-ove tužbe, predsjednik GV-a Mostar kaže da je zakon jasan.

“Ako oni misle da je zakon prekršen i ja se zalažem za to da se sredstva transparentno troše kroz odluke Gardskog vijeća grada Mostara, ali u zakonu, kako sam se ja barem raspitivao, to ne stoji, već ta sredstva odobrava Štab Civilne zaštite. Ali mi ćemo sigurno kao Gradsko vijeće tražiti svaki izvještaj o utrošku tih sredstava da mora doći na Gradsko vijeće Grada Mostara. Ako budemo u prilici, već smo se izjasnili o tom pitanju da i taj plan utroška sredstava Civilne zaštite treba odobravati Gradsko vijeće, kao što je to i zajedenička komunalna potrošnja”, naglasio je prvi čovjek Gradskog vijeća Mostara.