fbpx

Zelena oaza sa šetnicom, biciklističkom stazom…

Nekada popularno izletište pored Mostarskog jezera u naselju Vrapčići ponovno se vraća stari sjaj. Zahvaljujući projektima koje su inicirali mještani tog naselja uskoro će ovo mjesto postati jedna od omiljenih destinacija.

U toku je izrada projekta za revitalizaciju šetnice uz Mostarsko jezero, koja je duga dva kilometra, a uz šetnicu će se raditi i biciklistička staza sa zelenim pojasom, te workout park sa brojnim sadržajima, teren za odbojku i basket.

Park na površini od 10 duluma koji se nastavlja prema magistralnom putu M-17 je već u dobrom djelu izgrađen i poprima dimenziju okupljališta.

Ove informacije za Klix.ba je potvrdio Mirza Drežnjak, predsjednik Skupštine Ekološko-edukativnog Udruženja građama “Eko Vrapčići” Mostar. Naglašava kako je to samo dio projekata infrastrukturne izgradnje tog naselja koju su mještani pokrenuli prije tri godine.

“Park na površini od 10 hiljada kvadratnih metara, čija je vrijednost projekta oko 300 hiljada maraka počeo se raditi prošle godine i već je dosta toga napravljeno”, kaže Drežnjak.

S ponosom ističe kao se park već zazelenio i kako već postaje okupljalište građana iako još ima dosta posla za napraviti, te se nada da će radovi svi biti okončani do proljeća naredne godine.

“Počeli smo sa postavljanjem klupa, još ostaje uređenje samih ploha za rekreaciju i zabavu ,te postavljanje ograde prema igralištu Lokomotive i sigurnosnih elemenata prema magistralnom putu M-17 jer zelena ograda koju smo posadili još uvijek nije dovoljna barijera”, ističe Drežnjka.

Od ukupne površine parka koji se prostire na 10 hiljada kvadratnih metara kako kaže 7 hiljada metara otpada na travnatu površinu a sve ostalu su staze i šetnice, što će bez sumnje značiti mnogo svim građanima posebno u ljetno vrijeme kad se traži mjesto za osvježenje.

Kad se tome dodaju ostali sadržaj kako vjeruje Mostarsko jezero i naselje Vrapčići bit će jedno od značajnih okupljalište ljubiteljima prirode.

“U samoj blizini neposredno uz park projektovano je da se izgrade društvene prostorije, odnosno društveni dom koji će dodatno pružati neke sadržaje i za sami park, tako da ima dosta nekih detalja i projekata koji još nisu završeni ali planiraju se uskoro završiti”, pojašnjava Drežnjak.

Pored građana važnost projekata su prepoznale i brojne fondacije koje podržavaju ovu izgradnju kao i Grad Mostar koji je uz dosadašnja sredstva ove godine iz budžeta izdvojio 3.000 KM za izradu projekta revitalizacije šetnice, koja je nekada okupljala brojne građane i svojom ljepotom zaustavljala prolaznike sa magistralne ceste M-17.

Uz šetnicu kraj Mostarskog jezera dodatni izazov je provedba projekta pod nazivom “Iskoristimo potencijal Mostarskog jezera” a Ugovor o izgradnji parka i rekreativnih sadržaja uz Mostarsko jezero potpisan je između Centra za građanski aktivizam i Fondacije Mozaik.

Mirza Čamo iz Centra za građanski aktivizam kaže kako provedba projekta počinje 25. juna, ove godine i realizuje se od strane Centra za građanski aktivizam uz financijsku podršku Fondacije Mozaik i njihove Omladinske banke.

“Projekat obuhvata izgradnju workout parka i postavljanje sprava za vježbanje na otvorenom i rekonstrukciju jednog starog i oronulog terena za košarku, koje je tu izgrađeno 90-th godina , čime želimo da damo dodatni sjaja užem području pored šetnice uz Mostarsko jezero”, kaže Čamo za Klix.ba. Taj dio po njegovim riječima planira se završiti do septembra ove godine.

“Pored rekonstrukcije terena za košarku i workout parka planiramo izgraditi i teren za odbojku na pijesku. No, za sada nemamo za njega sredstava, ali ne sumnjam da ćemo ih uskoro osigurati”, pojašnjava Čamo.

Tim projektima kako naglašava cilj je osigurati svim generacijama građana kako iz lokalne zajednice tako i posjetitelja Mostarskoj jezeru ambijent u kojem će bez sumnje mnogi uživati.

Preuzeto sa portala Klix.ba