fbpx

Udruženje preduzetnika Hercegovina zahvaljuje Vladi HNK

Udruženje preduzetnika Hercegovina izdalo je u srijedu saopštenje za javnost u kojem zahvaljuje Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona na tome što je na osnovu Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa (Covid-19) i ekonomskoj pomoći na području navedenog kantona pomogla oko 2000 privrednih subjekata.

”U ovim za privredu značajno složenim uslovima Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, za razliku od svih drugih nivoa vlasti, pokazala je punu otvorenost, spremnost i transparentnost, te konkretnim mjerama primjenom Korona zakona i potpisivanjem Protokola s Razvojnom bankom pomogla privredi da zadrži aktivnost i tako sačuva značajan broj radnih mjesta”, saopštili su iz Udruženja preduzetnika Hercegovina.

Istovremno naglašavaju kako su svjesni da će ova kriza potrajati, te tim povodom pozivaju i druge nivoe vlasti da na isti ili sličan način pomognu privredu, kako bi spremni dočekali normalizaciju stanja i povratak pune privredne aktivnosti.

Iz Udruženja preduzetnika Hercegovina očekuju od kantonalne vlade dodatnu podršku u nastojanju da se sačuva privreda u HNK.

Inače, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je transparentnom primjenom Korona zakona iznosom od 5 miliona maraka pomogla blizu 2000 privrednih subjekata u HNK. Također je realizovala sve potrebne preduslove i privrednicima omogućila realizaciju povoljnih kreditnih aranžmana s Razvojnom bankom.

Naime, potpisanim Protokolom o saradnji privrednicima će biti omogućeni pojedinačni krediti u iznosu do 500.000,00 maraka uz rok otplate do 36 mjeseci, te grace razdoblje do 12 mjeseci za koje će fiksnu kamatu od 2 posto godišnje plaćati Vlada, dok će se Razvojna banka odreći naknade za obradu kredita, podsjetili su iz Udruženja preduzetnika Hercegovina.

Izvor: biznis.ba