fbpx

Rješenje za Mali podvožnjak – Uskoro i igrališta…

Već niz godina mještani mostarskog naselja Opine imaju probleme sa oborinskim vodama, koje se nakon svake jače kiše zadržavaju ispod „Malog podvožnjaka“, te stvaraju problem u saobraćaju na tom dijelu putnih komunikacija kroz ovo naselje.

“Mali podvožnjak” je, podsjetimo, jedan od dva izlaza/ulaza u naselje Opine sa puta M-17 i ima značajnu ulogu u rasterećenju saobraćaja, te svakodnevnom životu, kako mještana, privrednika, tako i naselja, koja gravitiraju prema Opinama.

Zbog nižeg nivoa podvožnjaka u odnosu na okolinu, te začepljenja blatom i naslagama pijeska odvodnih upojnih jama, dešavalo se u više navrata da su neupućeni vozači završavali svoje putovanje automobilima u pravom malom jezeru ispod podvožnjaka, gdje se nivo vode podizao i preko jednog metra.

Ali sada tome polako dolazi kraj, jer radovi na rješenju ovog dugogodišnjeg problema mještana Opina sa uspjehom se bliže kraju. Sa obje strane su iskopani upojni bunari, te prelivna jama u kojoj će ostajati eventualno blato i pijesak, sa mogućnošću čišćenja po potrebi.

Idejno rješenje kao i sama realizacija rješavanja oborinskih voda urađeni su veoma kvalitetno.

– Mali podvožnjak u Opinama više neće biti vijest u negativnom kontekstu poslije svake mostarske jače kiše, već će naprotiv Opine dobiti kvalitetan i lijepo uređen prilaz – govore nam mještani ovog mostarskog naselja.

Treba napomenuti da je u toku i izrada projekta fudbalskog, košarkaškog i igrališta za djecu, sa biciklističkim stazama u neposrednoj blizini Malog podvožnjaka u Opinama.

Igrališta će vrlo brzo krasiti ulaz u ovo naselje koje je do sada bilo uskraćeno za ovakve sadržaje. Naravno na radost najmlađih stanovnika naselja Opine.