fbpx

Proširenje pristupnog puta u naselju Tekija

Poslije asfaltiranja platoa Mejdana, započeta je rekonstrukcija pristupnog puta sa gradske magistrale na Tekiji.

Zbog povećane frekventnosti saobraćaja na dijelu gradske magistrale koja se nalazi na Tekiji, te prevaziđenog postojećeg rješenja, što je za posljedicu imalo više saobraćajnih udesa. Tragalo se za rješenjem za ovim aktuelnim problemom, saopćeno je MZ Luka 2 i UG Opine.

Na osnovu idejnog rješenja mlade arhitektice Emine Isić, aktiviste i volontera UG Opine, krenulo se u rekonstrukciju i proširenje ulaznog puta sa gradske magistrale prema BH Pošti. Put će biti proširen za 2 metra, što će imati za posljedicu izmicanjem postojećeg parkinga ispred stambenih zgrada u istoj dužini. Ovaj zahvat treba rezultirati kategorizacijom ulice, što je od velike važnosti za bezbjednost svih učesnika u saobraćaju te poboljšanje prohodnosti saobraćaja.

Radove izvodi JP Komunalno Mostar.

Najavljuje se i postavljanje novih igrališta za djecu na Tekiji u dobroj vjeri da će se mještani Tekije prema njima odnositi bar sa približnom pažnjom i odgovorno, na način kako to čine stanovnici Tekije sa adrese Put za Opine prema parku koji se tu nalazi, što može biti za primjer i na ponos, ne samo stanovnika Tekije, nego čitavog Mostara.

Svakako vrijedno spomena je i trenutna inicijativa zajedno sa OŠ „Mustafa Ejubović – Šejh Jujo“ o postavljanju svjetlosne signalizacije iz pravca mosta Hasana Brkića koja bi upozoravala vozače na oprez zbog blizine osnovne škole, što bi uvjereni smo doprinijelo bezbjednosti kako učesnika u saobraćaju tako i mještana samog naselja.

Trenutno se radi na idejnom projektu kružnog toka ne Tekiji koji bi uveliko doprinio bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju, te samoj Tekiji dao sasvim drugu dimenziju. U pitanju je gradska magistrala te je ista pod nadležnošću JP Cesta Federacije BH.

Svakako ne treba zaboraviti i već urađeni idejni projekt „SANACIJA I UREĐENJE VANJSKIHPOVRŠINA KOD BR. 45, 47, 49“ na Tekiji, iznad skloništa, koje je u fazi izrade arhitektonskog rješenja čiju realizaciju uskoro možemo očekivati, navodi se u saopćenju aktivista MZ Luka 2 i UG Opine.