fbpx
Vjetroelektrana VE Podveležje

Postavljen prvi vjetroagregat VE Podveležje

Na području Podveležja uspješno je postavljen prvi od ukupno 15 vjetroagregata koji će u budućnosti činiti vjetropark čiji će vlasnik biti Elektroprivreda Bosne i Hercegovine. Kako njihovim riječima radovi na postavljanju preostalih vjetroagregata bit će realizovani uz primjenu visokih standarda zaštite na radu, kao i uz poštivanje propisanih vremenskih uslova koji se posebno odnose na intenzitet vjetra.

Prilikom posjete gradilištu, generalni direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija, govorio je o značaju VE Podveležje  za buduće aktivnosti koje će realizovati ova kompanija.

„Za nas je ovo izuzetno iskustvo koje ćemo moći da prenesemo na naše sljedeće projekte. Vrlo brzo očekujemo da projekat VE Vlašić iz faze razvoja pređe u fazu realizacije i znanje koje sada stiču naši stručnjaci bit će osnov za efikasniji rad“ kazao je Andelija.

Dodali su i da je nastavljen specijalni noćni transport opreme iz Luke Ploče preko graničnih prijelaza Metković i Doljani do gradilišta.

Posebno je važno naglasiti značaj projekta postavljanja vjetroagregata ali i kompletan proces izgradnje vjetroelektrane s obzirom da će jedan dio naknade od proizvedene energije pripasti Gradu Mostaru.