fbpx

Obilježen Dan državnosti BiH u Mostaru

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti poginulim borcima u srijedu je na Partizanskom spomen obilježju i na Šehitlucima u Mostaru obilježen 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Programu obilježavanja ovog historijski značajnog datuma prisustvovali su brojni predstavnici društveno-političkog života Mostara i Hercegovine, među kojima su i predstavnici Gradske organizacije Stranke demokratske akcije Mostar.

Tom prilikom predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Šerif Špago čestitajući svim građana Bosne i Hercegovine Dan državnosti, poručio je kako “trebamo svoju državu graditi na principima i na svemu onome što danas imaju savremene i moderne evropske države, a to je prije svega antifašizam, odnosno sloboda i jednakost svih građana, a u BiH i svih naroda”.

Podsjetio je kako je na današnji dan 1943. godine na zajedanju ZAVNOBiH-a potvrđena državnost Bosne i Hercegovine i da su stvoreni preduslovi da BiH kao federalna jedinica kasnije nastavlja svoj razvoj u bivšoj Jugoslaviji.

“Mi kao ljudi koji nastavljamo tradicije antifašizma smo dužni osigurati da na temeljima na kojima je stvorena Bosna i Hercegovina, odnosno potvrđena njezina državnost na zasjedanju ZAVNOBiH-a, nastavimo izgradnju BiH s ciljem približavanja Evropskoj uniji” kazao je predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago.

Cvijeće su položili brojni predstavnici među kojima su i predstavnici Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, predstavnici Parlamenta Federacije BiH na čelu s Edinom Mušićem, predstavnici Vlade HNK na čelu s ministrom obrazovanja Rašidom Hadžovićem i ministrom finansija Adnanom Faladžićem, predstavnici JOB-a Mostar, predstavnici Udruženja antifašista i boraca NOR-a Mostar itd.