fbpx

“Koalicija za Mostar 2020” zvanično potpisana

Visoki zvaničnici Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB), Demokratske fronte (DF), Stranke za BiH (SBIH), te Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS), potpisali su u petak poslijepodne u velikoj sali Centra za kulturu Mostar Platformu i principe za zajedničko djelovanje u Gradu Mostaru.

Tih pet stranaka, okupljeni u „Koaliciju za Mostar 2020“ navedenom Platformom i principima u 20 tačaka, izlaze pred birače na predstojeće lokalne izbore u Mostaru 20. decembra ove godine.

Nakon što su visoko rangirani zvaničnici stranaka, a potom čelnici njihovih mostarskih ogranaka stavili svoje potpise na koalicioni sporazum, potpredsjednik SDA Denis Zvizdić izjavio je na potom održanoj konferenciji za medije kako su danas potpisani principi oni koji će porkenuti Mostar i osloboditi njegove ekonomske i ljudske potencijale.

Koalicija za Mostar 2020

„Zalagaćemo se i promovirati jedinstveni Mostar, koji je po svom kodu multietnički grad, koji je višestoljetni prostor kulturnog prožimanja, Mostar koji će u budućnosti biti mjesto ugodnog življenja i unosnog poslovanja, Mostar kao Evropski grad, u kojem će se poštovati najveći demokratski standardi i ljudska prava, principi solidarnosti“, rekao je uz ostalo Zvizdić.

On je kazao da su to principi za Mostar koji će da spaja, a ne da razdvaja, grad svih ljudi bez obzira na bilo koju njihovu pripadnost.

Uskoro ime kandidata za gradonačelnika

„Dakle Mostar koji će pripadati građanima Mostara, koji neće biti bilo čiji stolni grad, bilo kojeg naroda, nego koji će biti evropski“, naglasio je potpredsjednik SDA, dodajući kako očekuje da te principe prepoznaju i druge stranke, a posebno birači.

Najavio je i da će u narednih 10 dana biti predstavljen i kandidat koalicije za gradonačelnika Mostara, koji će biti prihvatljiv za sve birače i političke opcije.

Poziv dijaspori

Visoko rangirana zvaničnica SBB-a i federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo kazala je uz ostalo kako je izuzetno važno da i poslije izbora zakonodavna i izvršna vlast rade na principima koji su danas potpisani.

„Pozivam sve Mostarce i Mostarke, ali i našu dijasporu, koja je porijeklom iz Mostara, da izaberu najbolje među njima, da promoviraju ovu koaliciju, i da je podrže, jer ona je garant državnosti čitave Bosne i Hercegovine“, rekla je Đapo.

Član Predsjedništva DF-a, Ahmed Džubur rekao je da je „Koalicija za Mostar 2020“ lista ne samo pet stranaka nego i ozbiljne liste nezavisnih intelektualaca. Osnovni cilj projekta je, kako je kazao, da Mostar učini ljepšim mjestom za življenje, navodeći i da Mostar predstavlja hercegovačku Srebrenicu, gdje – podsjetimo – takođe probosanske stranke nastupaju zajedno.

„Meni je drago da je ovih pet vrlo respektabilnih stranaka, kojima će se, nadam se, do utorka pridružiti i druge političke opcije i pojedinci, imati priliku da Mostar valorizuje u narednom periodu sve ono što ima, a ima puno toga“, rekao je uz ostalo Džubur.

Antifašističke tekovine

„Ova će lista ponuditi kvalitetne kadrove, nadam se ponuditi i gradonačelnika Grada Mostara, da nas povede u svjetliju budućnost“, poručio je uz ostalo predsjednik SBIH-a, Amer Jerlagić nakon potpisivanja Platforme i principa. On je kazao i da će Koalicija podržati izmjene Statuta Grada Mostara, u skladu sa dogovorom Izetbegović-Čović i zalagati se za antifašističke tekovine.

„Ova lista i njeni vijećnici će se zalagati za brisanje imena ulica u gradu koje nose fašističke nazive i nekih vojski iz perioda 1941-1945.“, rekao je takođe Jerlagić.

Pozvao je Mostarke i Mostarce, razasute širom svijeta, da se registruju za ove izbore.

Mostar i srpski i bošnjački i hrvatski

„Nastojaćemo da ostanem o u ciljevima ZAVNOBIH-a, Republike BiH i da na tom cilju gajimo daljnji razvoj Mostara“, naglasio je potpredsjednik BPS-a Muharem Fišo. On je pozvao na davanje odlučnog odgovora svima onima, kako je kazao, koji žele minimizirati Bošnjake i ostale narode u ovom gradu.

„Prije svega želim da kažem da je Mostar i srpski i muslimanski, bošnjački i hrvatski, a nikako jednog ili dva naroda“, istakao je Fišo.

Preuzeto sa portala StarMo