fbpx
Dr. Guzin u posjeti mostarskoj biblioteci

Dr. Guzin u posjeti mostarskoj biblioteci

Dr. Zlatko Guzin, kandidat Koalicije za Mostar 2020, u okviru predizborne kampanje, koja je fokusirana na interakciju s građanima, posjećuje ustanove i institucije koje njeguju kulturu i  tradiciju Mostara.

Tradiciju grada, koji je vijekovima prepoznatljiv po ljudima od pera, prvenstveno pjesnicima i književnicima, čuva Narodna biblioteka Mostar.

Nakon obilaska biblioteke i razgovora s Rasimom Prgudom, direktorom ove ustanove, dr. Guzin ističe da Narodna biblioteka Mostar, uprkos tome što je nakon posljednjih nemilih događaja morala početi od nule, raspolaže impozantnim književnim fundusom koji svjedoči da je Mostar od najstarijih vremena bio inspiracija brojnim ovdašnjim književnicima, koji su utjecali na oblikovanje kulturnog života, ne samo Mostara, već i regije.  

Dr. Guzin u posjeti mostarskoj biblioteci

 „Fundus kojim raspolaže Narodna biblioteka Mostar je pravo bogatstvo. Posebno me dojmila zbirka koju je biblioteci donirala porodica našeg Zdravka Grebe. Kako sam se lično uvjerio, biblioteka raspolaže i sa značajnom kolekcijom knjiga za slijepe i slabovidne osobe. Raduje me što se u Mostaru zadržala i sve više se razvija kultura čitanja jer Mostar je, između ostalog, poznat i po tome. Siguran sam da će ovaj grad zadržati kult lijepe riječi“, istakao je dr. Guzin.

Dr. Guzin u posjeti mostarskoj biblioteci

Direktor Narodne biblioteke Mostar Rasim Prguda podsjeća da je ova ustanova osnovana daleke 1946.godine, te da je jedna je od najstarijih institucija u Mostaru.

„U njoj su se školovale generacije Mostaraca. U Mostaru se odvajkada čitalo, a poznato je da je ovo vijekovima grad vrhunskih književnika. Zamalo ta tradicija nije prekinuta. U posljednjem ratu su u potpunosti uništene dvije zgrade Biblioteke i kompletan knjižni fond. Zahvaljujući građanima Mostara, Mostarcima izvan Bosne i Hercegovine i brojnim donatorima, sve smo obnovili i danas raspolažemo sa preko 56 000 obrađenih knjižnih jedinica. Sretni smo što smo zadržali kulturu čitanja i što je tradicija očuvana. Narodnu biblioteku posjećuju građani svih generacija. Naše dječije odjeljenje, namijenjeno djeci osnovnih i srednjih škola, smješteno je u zgradi preko puta nekadašnje Robne kuće „Razvitak“, a odjeljenje za odrasle u zgradi na Luci. Godišnje se u biblioteku grada Mostara upiše do 2000 čitalaca“, ističe Prguda.

Preuzeto sa: Koalicija za Mostar 2020