fbpx
Alija Izetbegović

17. godišnjica smrti Alije Izetbegovića

Na današnji dan 2003. godine umro je prvi predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i osnivač Stranke demokratske akcije Alija Izetbegović. Ukopan je na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu. Njegovoj dženazi prisustvovalo je oko 150.000 ljudi iz cijele BiH i inostranstva.

Ostat će zapamćena izjava Richarda Holbrookea, tvorca Dejtonskog sporazuma: “Da nije bilo Alije Izetbegovića, danas ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine”.

Rođen je 8. avgusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu. U Sarajevu je završio osnovnu školu, a zatim i gimnaziju.

U proljeće 1983. godine je uhapšen i u ljeto iste godine u montiranom „Sarajevskom procesu“ je osuđen na 14 godina zatvora. U istom je proveo 6 godina.

Nakon izlaska iz zatvora, Izetbegović 1990. godine sa grupom istomišljenika osniva Stranku demokatske akcije (SDA) koja je na slobodnim i demokratskim izborima osvojila najviše glasova, nakon čega je odigrala ključnu ulogu u odbrani Bosne i Hercegovine od agresije.

Odluku o povlačenju iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine saopćio je 6. juna 2000. godine, a također se odbio kandidovati za predsjednika SDA na Trećem kongresu, pri čemu je proglašen počasnim predsjednikom SDA.

Autor je većeg broja publicističkih radova i studija, kao i knjiga “Islam između istoka i zapada”, “Problemi islamskog preporoda” i “Islamska deklaracija”.

Ove knjige prevedene su na nekoliko jezika i objavljene u više zemalja. Godine 1999. objavio je knjigu “Moj bijeg u slobodu”, a 2000. godine knjigu “Sjećanja” (autobiografski zapis). 2004. su objavljena sabrana djela Alije Izetbegovića u 10 tomova.

Dobitnik je niza priznanja i nagrada kao što su Nagrada kralja Fejsala, medalje Centra za demokratiju iz Washingtona, a najutjecajniji španski list, madridski “El Mundo” izabrao je Aliju Izetbegovića 1995. za ličnost godine u svijetu.