fbpx

Marić: Krajnje je vrijeme za izbore u Mostaru

Predsjednik GO SDA u Mostaru izjavio je za sarajevsku Hayat TV da su “prošle godine uloženi značajni napori da se nađe rješenje za Mostar u razgovorima predstavnika devet stranaka koje su participirale u državnoj vlasti, jer je Parlament BiH mjesto na kojem se trebaju usvojiti izmjene Izbornog zakona za Mostar”.

“Imali smo osam krugova razgovora, ali oni nažalost nisu urodili plodom iako se došlo do sedam osnovnih principa koji su svima prihvatljivi. Ipak, kad se je trebalo raspravljati o Statutu grada, HDZ nije zakazao sljedeći sastanak i konačnog dogovora nije bilo” – kazao je Marić i istakao da je “glavni krivac za situaciju u Mostaru zapravo OHR, koji je gradu svojevremeno nametnuo Statut”.

“Ne smijem ni pomisliti da neće, krajnje je vrijeme. Ovim putem pozivam i Međunarodnu zajednicu, ali i naše političke stranke, prije svega HDZ da ozbiljnije uđemo u rješavanje ovog problema, jer je najbolje rješenje ono koje mi postignemo u Mostaru bez ikakvih nametanja. Ako do toga ne dođe, treba da reagira Međunarodna zajednica i Visoki predstavnik Valentin Incko koji je lično pozvao i mene i ostale gradske vijećnike da više ne usvajaju odluke, a ostavio gradonačelnika i njegovu savjetnicu na vlasti. Mostar je projekat, pa znači i odgovornost OHR-a” – smatra lider SDA Grada Mostar.