fbpx

Saopštenje za javnost

Svjedoci smo da se u posljednje vrijeme u Gradu Mostaru sve više ističu zastave susjedne Republike Hrvatske. No ovaj put isticanje zastave druge države na zgradi Vlade FBiH može se posmatrati i kao udar na institucije Bosne i Hercegovine jer na zgradi na kojoj bi trebala biti obilježlja države Bosne i Hercegovine više je zastava Republike Hrvatske već Bosne i Hercegovine.

Federalna uprava policije već jedanput je intervenisala i zastave su bile uklonjene da bi se ponovo pojavile na istom mjestu ali u većem broju.

Zašto to policija i nadležni organi tolerišu? Zapitajmo se: šta bi se dogodilo da se kojim slučajem neka od vladinih zgrada u Zagrebu ili nekom drugom gradu u RH okiti zastavama i obilježjima Bosne i Hercegovine?
Želimo istaknuti kako je ovakva praksa potpuno neprihvatljiva, bez obzira iz kojih se razloga, zastave susjedne zemlje postavljaju.

Pozivamo službu za zajedničke poslove Vlade FBiH i ministarstvo unutrašnjih poslova da poduzmu potrebne mjere da se zastava Republike Hrvatske ukloni sa zgrade Vlade FBiH u Mostaru, pošto se očito radi o pomno planiranom omalovažavanju državnih institucija.

Sigurni smo da će opozicione stranke reći da je ovdje riječ o predizbornoj kampanji SDA, ali bez obzira na sve, mi pozivamo i ostale stranke i NVO da ovo osude i zatraže uklanjanje obilježlja drugih država.

Gradski odbor SDA Mostar