fbpx

Novo ruho Narodnog pozorišta Mostar

Kraj 2017. i početak 2018. godine za Narodno pozorište Mostaru predstavljaju značajan period iz više razloga. Naime, upravo tada je krenula velika građevinska obnova i rekonstrukcija zgrade koja je izgrađena još davne 1951. godine i kao takva, bila je prva namjenska teatarska zgrada u BiH izgrađena nakon Drugog svjetskog rata.

Ova vremenska etapa sigurno je poticajna menadžmentu Narodnog pozorišta Mostar, jer toj teatarskoj kući otvara nove perspektive, unosi entuzijazam i stvara pretpostavke za bolje uslove rada u vremenu koje dolazi. Novi vizuelni doživljaj (izgled) vanjskog dijela zgrade unio je svježinu u prostor i pokazao kapacitete i raskoš objekta koji je posljednji put značajnije obnavljan davne 1974. godine.

Narodno pozorište, pored manjih sanacija koje su se dešavale prethodnih godina, konačno je dočekalo nova ulaganja. Radi se o svojevrsnoj vizuelnoj rekonstrukciji kojom se pored obnove vanjskih gabarita objekta rješavaju i određeni višegodišnji infrastrukturni problemi. Završetkom ovih radova stiču se uslovi za rad koji odgovaraju renomeu ove najstarije teatarske kuće u Mostaru.

Sezona iz snova

Godina koja je iza nas, iz perspektive pozorišta, tretira se kao jedna od najuspješnijih u posljednjih 20 godina u produkcijskom smislu, kao i aktivno učešće u projektima koji na području Grada Mostara imaju izuzetan kulturno-turistički značaj. Pozitivna i kreativna energija potaknuta obnovom objekta ove teatarske kuće već je na neki način materijalizovana, a pozorište ponovo postaje prepoznatljivo obilježje grada i opravdava epitet „hrama kulture“.

Historijat Narodnog pozorišta

Javna ustanova Narodno pozorište u Mostaru osnovana je 28. novembra 1949. godine. U početku, Pozorište je djelovalo kao klasični dramski teatar, u čijem se sklopu tokom godina razvio Dramski studio, Gradski salonski orkestar koji je kasnije postao zasebna ustanova, Likovna galerija, Dječija scena, te kasnije i moderna kamerna scena “Studio 64”. Od svog osnivanja do danas, Narodno pozorište u Mostaru nametnulo se kao najeminentnija institucija kulture koja je donijela različitost umjetničkog djelovanja i izraza, kako u gradu Mostaru, tako i šire.

Izvor: kiosk.ba