fbpx

Državna zastava u Mostaru inspirator sjajnih projekata

Prije samo pet mjeseci, u okviru svečanosti obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti BiH, na jarbolu visokom 30 metara na brdu Fortica iznad Mostara, podignuta je zastava BiH, dimenzija 12×6 metara.

Ideja, projekat i realizacija djelo su Biciklističko-brdskog udruženje MTB iz Mostara, koje je uredilo i avanturistički park na brdu Fortica iznad Mostara. Zastava je podignuta iznad ranije postavljenog natpisa “BiH Volimo te” i tada je izazvala puno različitih reakcija u Mostaru, ali i ostatku BiH.

Odavanje počasti, ljubav prema državi i njenim simbolima, osnovna je i početna ideja biciklista koji u suštini praktikuju zdrav način života. Ljudi koji predstavljaju državu na njenim najistaknutijim pozicijama prepoznali su značaj ovog događaja i po izuzetno hladnom vremenu došli u Mostar kako bi zajedno sa njegovim građanima i patriotima odali počast državnim simbolima.

Ovom svečanom činu prisustvovali su član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić, predsjedavajući Skupštine HNK-a Šerif Špago, predsjednik Gradskog odbora SDA Salem Marić i veliki broj građana Mostara.

Državni simboli koji spajaju Mostar

Od tada zastava BiH vidljiva je u svim dijelova Mostara. Jedan od najatraktivnijih vrhova na Fortici postao je omiljeno izletište Mostaraca, turista iz BiH i inostranstva. Plato ispod zastave obavezno je mjesto za avanturiste i fotografe, bicikliste, izletnike, maturante, svadbene povorke.

Područje ispod zastave prestalo je biti razlog za bilo kakve polemike. Na ovom mjestu dešavaju se prosidbe i zaruke. Mladi iz svih dijelova grada dolaze na Forticu, uživaju u pogledu i provode nezaboravne trenutke.

Atraktivni park i ramazanski top

Neposredno pored zastave aktivisti biciklističkog udruženja MTB uradili su novi sadržaj, tzv. zip-line, izuzetnu adrenalinsku atrakciju. Prema uzoru na zastavu, zip-line je jedna od najdužih sajli za spust u BiH, čija ukupna dužina iznosi 570 metara. Na Fortici je pored velikog jarbola sa zastavom i zip-linea izgrađen i planinarski dom u kojem će biti smještena potrebna oprema, ali i posebni električni bicikli koji će se moći iznajmiti. Nakon adrenalinskog spuštanja ljubitelji ekstremnih sportova moći će predahnuti na brdu Stolac i razgledavati talijanske bunkere iz Drugog svjetskog rata.

U podnožju brda čekat će ih vozilo za povratak na početnu lokaciju. Izuzetnim projektima koji su pokrenuti podizanjem velikog jarbola sa državnom zastovom svakako treba pridodati ramazanski top koji je smješten upravo na mjestu ispod zastave, koji je Mostaru poklonio gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Aktivisti biciklističkog udruženja MTB i druga udruženja iz Mostara koja su prepoznali ovu ideju najilustrativnije su pokazali kako ljubav prema BiH, zalaganje, predani rad i trud u vrlo kratkom vremenu mogu donijeti fantastične stvari. Podrška institucija i njihovih predstavnika nikada ne izostaju, ako su motivirani razvojem i promocijom BiH.

Izvor: kiosk.ba
Foto: Himzo Isić