fbpx

Spomen-soba u Mahali prikaz otpora, borbe i snage BiH

Osnovna ideja, tačnije njen nukleus, sastoji se od jednostavnog idejnog riješenja. To je izgradnja spomen-sobe koja će prema zamisli inicijatora Udruženja građana „Sinovi mahale“ biti posvećena svim poginulim i nestalim borcima, koji su dali svoje živote za odbranu BiH, u kojoj danas živimo.

Taj i takav patriotski motiv pokretač je cijele priče koji u djelo pretvaraju entuzijasti, nekadašnji borci, raja koja su okupljena oko ovog udruženja, ali i njihovi prijatelji koji ideju prepoznaju kao projekat koji ima ogroman značaj na cijelom prostoru BiH.

Ovo spomen-obilježje biti će mjesto gdje će se građani moći pokloniti žrtvama ratnog stradanja iz cijele BiH, a poslijeratne generacije će ovdje pored upoznavanja sa brojnim dešavanjima iz posljednjeg rata imati priliku pohađati i sat historije. Ovaj projekt koji se fizički realizira u jednom od mostarskih gradskih naselja, čuvenoj Mahali, simbolu otpora, hrabrosti i junaštva, izlazi iz okvira lokalnog prikaza borbe pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine. Ideja u osnovi baštini borbu svih patriota u BiH, podsjeća na na sve važne datume za opstojnost naše zemlje, opominje i ukazuje na mjesta stradanja, ali i baštini multikulturalnost svih prostora, uvažavajući sve različitosti kojima se ponosi BiH.

Eksponati koji prikazuju patriotizam, ljubav prema BiH i čuvaju od zaborava

Projekt spomen-sobe napravio je mostarski arhitekt Anel Jakirović i upotpunit će već postojeće Šehidsko spomen-obilježje, koje je sagrađeno u Donjoj Mahali, a koje se sastoji od česme i spomen-parka u kojem su izloženi ratni eksponati, poput čuvene korpe koja je bila simbol otpora Mostara i u tim teškim vremenima predstavljala žilu kucavica tog dijela grada, zatim velike makete konzerve Ikar, cigareta Tokat i Izmir, dobro poznata i neraskidiva obilježja ratnog vremena u Hercegovini, zatim maketa jednog od topova itd.

Spomen-soba u Mahali pored navedenog, predstavljati će i izložbeni prostor sa stalnom postavkom ratnih fotografija na mobilnim štafelajima koji omogućavaju da se soba brzo i lako pretvori u salu sa sjedećim mjestima i projektorom na kojem će se moći pogledati dokumentarni filmovi iz ratnih vremena.

Projekt je zamišljen kao cijelovit prikaz rata u Mostaru, ali i drugih gradova u našoj zemlji, čije žrtve organizator želi posebno istaći, kao Srebrenicu, Markale u Sarajevu, tuzlansku Kapiju, Prijedor, Vlasenicu, Bratunac..

Aktivisti Udruženja građana „Sinovi mahale“ovaj prostor zamislili su kao jednu veliku postavku koja će prema potrebi drugih udruženja i institucija mijenjati svoj oblik, na način da će biti na raspolaganju i za obilježavanje svih važnih datuma iz tog dijela naše historije.

Namjera je da generacije koje nisu svjdočile pogubnosti rata i svih posljedica koje je taj užas proizveo mogu na osnovu relevantnih historijskih činjenica spoznati šta se dešavalo tokom ratnih dejstava u Mostaru i BiH. Prostor spomen-sobe svojim postavkama također će biti i opomena svima koji su u tom periodu dijelili sudbinu građana BiH da ne zaborave šta se desilo, na koji način, od kojih vojnih postrojbi, pod čijom komandom i naređenjima, kojom političkom, ekonomskom i infrastrukturnom podrškom itd.

Izvor: kiosk.ba