fbpx

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Presuda Haškog suda u slučaju najviših političkih i vojnih lidera tzv. Herceg-Bosne pokazala je da je pravda možda spora, ali ipak dostižna. Završna riječ Haškog suda u slučaju Prlić i ostali najveća je satisfakcija za žrtve dokazanog udruženog zločinačkog pothvata, koji je rezultirao brojnim žrtvama, hiljadama raseljenih i ogromnim materijalnim razaranjem.

Sve aktere na javnoj, a posebno političkoj sceni Mostara pozivamo na trezvenost i prihvatanje činjenica, koje su nesumnjivo utvrđene od strane međunarodnog suda, koji je formiran od strane Ujedinjenih nacija i čiji je zadatak bio da procesuira i kazni odgovorne za najteže zločine na prostorima bivše Jugoslavije.

Svi oni koji pozivaju na negiranje cjelokupne presude ili njenih dijelova, moraju unaprijed znati da ulaze u za njih vrlo neugodan sukob sa stvarnošću i velikim dijelom međunarodne zajednice. Podsjećamo kako se u modernim demokratskim društvima presude sudova ne komentarišu niti dovode u pitanje, već se provode u cilju zadovoljavanja pravde.
Zato smatramo da je presuda “Haškoj šestorci” dobra osnova za vraćanje povjerenja među građane i narode Mostara i Bosne i Hercegovine, koje je narušeno počinjenjem ratnih zločina, a potom njihovim negiranjem.

Mostar mora prevazići svoju stravičnu ratnu prošlost i okrenuti se budućnosti, ukoliko želimo da ovaj grad ponovo postane jedno od najvažnijih središta, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u cijelom regionu.

Pozivamo sve one koji žele vidjeti Mostar kao jedinstven i multietnički grad svih njegovih građana i naroda da se okrenu budućnosti i stvaranju okruženja koje će omogućiti jačanje grada u svim oblastima života. Trebamo tražiti rješenja u okviru onoga što nas spaja, a ne razdvaja, te raditi na projektima od značaja za sve građane i narode grada Mostara.

 

Gradski odbor SDA Mostar


Komentariši