fbpx

Osuđujemo sve pokušaje političkog pritiska na MKSJ u Haagu

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra retrogradnim, neprimjerenim i štetnim stav Hrvatskog narodnog sabora i prvaka HDZ BiH okupljenih oko ove paralelne institucije o potpori optuženicima pred Haškim sudom. Šest prvaka ratne „Herceg Bosne” i njihova zlodjela nalaze se pred Žalbenim vijećem, a u tako osjetljivom trenutku procesa ovakva podrška HNS i HDZ osuđenima za udruženi zločinački poduhvat pokazuje da sredstva „Herceg Bosne” u ovoj zemlji jesu prošlost, ali ciljevi ne.

Historijske su činjenice koje je i sud utvrdio u prvostepenom postupku, da je tzv. Herceg – Bosna djelovala na tragu dogovora Milošević – Tuđman, s ciljem uništenja BiH kao države, te podjele zemlje i etničkog čišćenja Bošnjaka s prostora zamišljene Herceg-Bosne. Metod realizacije tih ciljeva bili su koncentracioni logori i masovni zločini.

Očekujemo da će sud i u drugostepenom postupku potvrditi sopstvene nalaze. SDA osuđuje sve pokušaje političkog i medijskog pritiska na Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu, smatrajući da konačna odluka suda u tom predmetu mora biti donesena isključivo na temelju izvedenih činjenica i dokaza, bez političkih i politikantskih intervencija s bilo čije strane.


Komentariši