fbpx

Intervju / Bakir Izetbegović: Nećemo tolerisati lažne optužbe o BiH

U bajramskom intervjuu za Saff, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović govori o sve češćem osporavanju odluka bh. sudova i institucija od strane ruskog ambasadora Petra Ivancova, o budućnosti NATO integracija, odnosu prema Hrvatskoj, islamofobnim izjavama ministra Sebastiana Kurza i drugih evropskih lidera, o Fahrudinu Radončiću, Grupi za Evropu u okviru OIC-a i razlozima za optimizam.

Saff:

“U Bosni i Hercegovini i regiji trenutno se odvijaju brojni složeni politički procesi. Trenutno najvažnija tema u našoj zemlji su NATO integracije, odnosno knjiženje perspektivne vojne imovine na BiH, a čemu se RS žestoko suprostavlja. Također, SNSD vodi kampanju suprostavljanja ulaska BiH u NATO. Ko će na kraju dobiti ovu bitku i hoće li BiH ući u NATO?”

Izetbegović:

“Parlamentarna skupština i Predsjedništvo BiH su donijeli zakone i odluke koje obavezuju sve nadležne institucije BiH da provedu potrebne aktivnosti za prijem BiH u NATO. Za te zakone i odluke glasali su i promovisali ih trenutačni kočničari NATO integracije predvođeni Miloradom Dodikom i SNSD-om. Ti zakoni i odluke su trajni, politički obrati su privremeni. U ovom času je bitno aktivirati Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP) i nastaviti se kroz provedbu MAP-a kretati ka članstvu. Dodik će pružati otpor knjiženju perspektivne nepokretne vojne imovine na teritoriji entiteta RS, ali će sva ta imovina, koja se već nalazi u posjedu Oružanih snaga BiH, biti uknjižena na BiH sudskim putem. Dakle, bit će osporavanja i usporavanja NATO integracijskog procesa, ali on neće biti zaustavljen. Vjerujem da ćemo u dogledno vrijeme i u entitetu RS imati rukovodstvo koje će raditi po zakonu i ubrzati proces NATO integracije.”

Saff:

“Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov otvoreno se suprostavio odluci Ustavnog suda BiH o knjiženju perspektivne vojne imovine. Ambasador Ivancov podstiče Milorada Dodika i srpsku politiku iz RS-a da se usprotive ulasku BiH u NATO. Kako komentirate takvo ponašanje ruskog ambasadora?”

Izetbegović:

“Naravno, kao miješanje u unutrašnje stvari BiH. Ambasador Ivancov sve češće otvoreno osporava i kritikuje odluke bh. sudova i institucija, što nije primjereno za jednog ambasadora.”

 Saff:

“Također, ruski ambasador Ivancov se ovih dana založio i za rješavanje takozvanog hrvatskog pitanja u BiH. Kako komentirate tu brigu ruskog ambasadora za «hrvatsko pitanje?”

 Izetbegović:

“Po nalogu Moskve, ambasador Ivancov podržava politiku koju vodi rukovodstvo entiteta RS, a upravo ta politika je potpuno obespravila Hrvate u entitetu RS. Stoga su smiješne Dodikove «krokodilske suze» nad statusom Hrvata u BiH. Procenat zastupljenosti Hrvata u institucijama BiH je bitno veći od procenta njihove zastupljenosti u strukturi stanovništva BiH. Slično je i sa statusom hrvatskih kadrova u institucijama entiteta Federacija BiH, redovno učestvuju u vlasti i podjeli budžetskih sredstava preko procenta učešća u stanovništvu Federacije BiH.”

Saff:

“Kada smo kod «hrvatskog pitanja», proteklih dana su upućene otvorene prijetnje o destabilizaciji BiH od strane Bože Ljubića. On čak aludira na građanski rat. Imamo li razloga za zabrinutost?”

Izetbegović:

“Nije pominjao građanski rat, govorio je o nekakvom «prelasku Rubikona». Ne znam na šta je precizno Ljubić mislio, ali sam uvjeren da nikakvih posebnih kriza izazvanih od strane Hrvata neće biti. Zašto? Pa zato što nema posebnih razloga za njihovo nezadovoljstvo. Hrvati nisu obespravljeni u BiH, konstitutivan su narod koji uživa jednaka prava kao i Bošnjaci i Srbi i čiji predstavnici mogu uticati na svaku odluku i proces u BiH.”

Saff:

“Odnosi sa Hrvatskom su u nekoj vrsti spora zbog Pelješkog mosta. Primjetno je da Hrvatska sada pokušava, kao što je to Srbija radila u vrijeme pokretanja revizije presude u Hagu, da manipulira hrvatskim političkim predstavnicima u BiH kako bi spriječila našu zemlju da se suprostavi njihovim planovima izgradnje Pelješkog mosta. Kako komentarita trenutne odnose sa Hrvatskom i ima li BiH snage da zaustavi nelegalnu izgradnju tog mosta?”

Izetbegović:

“Naš cilj nije zaustaviti Hrvatsku da spoji svoju teritoriju. Naš cilj je u potpunosti zaštititi i ostvariti prava koje BiH ima prema UN Konvenciji o pravu mora. Ta prava BiH trenutno nisu ispoštovana od strane Hrvatske. Dakle, od Hrvatske očekujemo da u cjelosti ispoštuje i primjeni obaveze i odredbe međunarodnog prava iz UN Konvencije o pravu mora, čiji je i ona potpisnik. Cijenim da je interes i Hrvatske i BiH da imaju dobrosusjedske odnose, da se međusobno uvažavaju i podržavaju. Naravno da otvorena pitanja sa Hrvatskom vezano za primjenu UN Konvencije o pravu mora koja se tiču razgraničenja na moru i pristupa BiH otvorenom moru treba pokušati riješiti dogovorom i u duhu dobrosusjedskih odnosa. Jednostrani potezi i guranje otvorenih pitanja pod tepih ne mogu donijeti ništa dobro ni nama niti Hrvatskoj. Ali, ako Hrvatska nastavi sa ignorisanjem i kršenjem prava i interesa BiH, naše institutcije će učiniti sve da ta naša prava i interese zaštite.”

Saff:

“Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz je ovih dana iznio optužbe da Saudijska Arabija i Turska plaćaju muslimanskama u Sarajevu da se pokrivaju. On je kasnije izjavio da je takve informacije dobio od nekih lidera sa Balkana. Kako komentirate takve optužbe?”

Izetbegović:

“Kao prepotentnu i neutemeljenu izjavu uvredljivu za Bošnjake, a posebno za muslimanke pod hidžabom. Takvu besmislicu niko do sada nije izrekao. Nisam to čuo ni od jednog lidera u regiji. To je još jedna u nizu besmislenih izjava mlađahnog ministra, koji se «proslavio» i svojim prijedlogom da se na Lampedusi izgradi koncentracioni logor za migrante. U svakom slučaju, licemjerno je da islamofobi plasiraju izmišljotine o „plaćenom oblačenju“ žena u BiH dok se u njihovim zemljama legalno plaća svlačenje žena u striptiz-barovima.”

Saff:

“Prije ove Kurzove optužbe, u Kiseljaku je teško pretučena jedna Bošnjakinja i njena kćerka jer su nosile hidžab. Taj slučaj je nekako utišan, kao da se nije ni dogodio. Kako ste vi doživjeli taj napad?”

Izetbegović:

“Taj slučaj neće biti utišan, istraga je u toku i pratićemo je do kraja. Nasilnik će morati odgovarati i snositi sankcije.”

Saff:

“Sve su češći pokušaji stranih političara da našu zemlje predstave leglom radikalizma. Danas je to učinio češki predsjednik Miloš Zeman iznoseći sumnju da bi BiH mogla postati evropska baza terorista. Kako komentarišete takve pojave i zašto BiH ne poduzima odlučnije aktivnosti na suprostavljanju takvim istupima stranih političara?”

Izetbegović:

“Poduzimat će. Nećemo tolerisati te lažne optužbe i opasne neistine i na njih ćemo odlučno odgovoriti. Znamo mi šta je namjera tih izjava: da se u cilju ubiranja jeftinih političkih poena raspirivanjem predsrasuda i straha u evropskoj javnosti stvori lažna predstava o Bosni i Hercegovini i njenim građanima islamske vjere kao o tobožnjoj sigurnosnoj prijetnji za Evropu. Nećemo to dozvoliti. Zeman dobro zna da je u predgrađima velikih evropskih gradova, svakom pojedinačno, regrutovano više ekstremista nego u cijeloj BiH i bošnjačkom narodu. Znaju evropski islamofobi ko je u BiH počinio genocid i vršio etnička čišćenja, masovna silovanja, rušio bogomolje i zatvarao ljude u konc-logore. Znaju da to nisu bili muslimani, ali napadom na muslimane se lako stiču nečasni politički poeni pred izbore koji uskoro slijede u njihovim zemljama. U svakom slučaju, islamofobija izazvana naglim prilivom ratnih izbjeglica gubi snagu, a radikalni desničari uredno gube izbore. Evropa ustvari treba milione useljenika, jer Evropa je kontinent koji stari, kojem godišnje nedostaje milion mladih radnika. Veliki evropski gradovi i njihove zahuktale privrede poput magneta isisavaju mladu populaciju slabije razvijenih dijelova Evrope, Balkan recimo, ali ni to im nije dovoljno, trebat će im i muslimani imigranti. Muslimani koji bježe od ratova će zbog kulturnih razlika ispočetka izazivati ksenofobne reakcije dijela evropskog stanovništva i političara, a zatim će se integrirati u društvo kao njegov neophodan dio.”

Saff:

“Vi i vaša porodica svakodnevno ste izloženi strašnom medijskom linču. Najnoviji medijsko – politički napad na vas izveden je zbog navodnog kažnjavanja izvjesne Amerikanke jer vam je pokazala srednji prst. Šta je istina oko tog srednjeg prsta?”

Izetbegović:

“Prejaka je riječ linč, ona podrazumijeva da ste nadjačani. A ja unatoč brutalnim decenijskim lažima Avaza nikada nisam nadjačan. Član sam Predsjedništva BiH već sedmu godinu, na prošlim izborima sam osvojio pedeset posto glasova više nego na prvim. A vlasnik Avaza je optuženik i višestruki politički gubitnik. I posljednje laži kako sam ja tražio da se kazni neka Amerikanke su izašle iz Radončićeve fabrike laži. To je samo nastavak prljave kampanje koju Radončićev tiražno i moralno posrnuli bilten vodi protiv mene. Niti je ta Amerikanka znala ko sjedi u kolima sa zatamnjenim staklima, niti sam je ja prijavio, niti sam tražio da je neko prijavi. Službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela su po službenoj dužnosti, u skladu sa standardima obavljali svoj posao, poštujući slovo zakona su je prijavili, a tu djevojku je prekršajno kaznila Policija Kantona Sarajevo. Zakon se mora poštovati, time se štiti država.”

Saff:

“Mediji Fahrudina Radončića dnevno objave o vama i vašoj porodici po desetak priloga. Skoro pola Dnevnog avaza svaki dan je rezervisano za napade na vas. Fahrudin Radončić nikoga ne napada kao vas. Zašto vas toliko napada i zašto vas toliko mrzi?”

Izetbegović:

“Zato što mu niko nije brkao planove i suprotstavljao mu se kao ja. A on je navikao da se ljudi pred njegovom medijskom «flajš-mašinom» povlače.”

Saff:

“Fahrudin Radončić najavljuje da će vas tužiti zbog, kako navodi, vaše izjave da je on nekada izjavio da su rat počeli Bošnjaci i Alija Izetbegović. Kako to komentarišete?”

Izetbegović:

“Svašta je Radončić pričao, izjavljivao i radio. I proizveo živo blato u kome se sada davi. I svako mu je za to kriv osim njega samoga, koji je sve to zakuhao. Bošnjaci su bili zaprepašteni izjavama koje je dao u Prištini, i neće ih zaboraviti, i nema tog suda koji ga može od tih optužbi oprati.”

Saff:

“Gospodine Izetbegoviću, mnogi Bošnjaci se pitaju zašto pristajete na ostanak koalicije sa SBB pored svih problema koje proizvodi Fahrudin Radončić?”

Izetbegović:

“SBB za sada ne prati svog šefa u destrukciji, koja je uostalom verbalna. Parlamentarci i ministri zajedno sa nama održavaju kakvu-takvu stabilnost koalicija i vlada. Ukoliko se to promijeni, i mi ćemo promijeniti odnos prema SBB-u.”

Saff:

“Tužilac Bramertz se u zadnjem obraćanju Vijeću sigurnosnosti UN osvrnuo na odluku vlasti u RS-u da zabrane školska izučavanje genocida u Srebrenici i opsade Sarajeva, naglasivši da se činjenice o tome izučavaju širom svijeta, ali ne i u državi gdje su ovi zločini i počinjeni. Narednih dana u posjetu BiH dolazi Aleksandar Vučić, očekujete li da se predsjednik Srbije pokloni žrtavama opsade Sarajeva, prije svega 1.600 ubijene djece?”

Izetbegović:

“Vučić će praviti takve geste, pokazivaće pijetet i spremnost da se suoči sa zločinima čiji počinioci su pripadnici srpskog naroda. Ali neće prihvatiti definiciju genocida. Ne znam u čemu je tu problem, svi srpski lideri su to izbjegavali, gurali glavu u pijesak pred neupitnim činjenicama. Vjerovatno se radi o neutemeljenom strahu da bi to moglo staviti hipoteku genocidnosti čitavom srpskom narodu.”

Saff:

“Prošle godine na Samitu OIC u Istanbulu vi ste uputili inicijativu po kojoj je formirana Grupa za Evropu (ranije su postojale grupe za Aziju, Afriku, Ameriku ali ne i za Evropu). Da li je Grupa počela sa radom i kakve su njene realne mogucnosti?”

Izetbegović:

“Grupa je formirana i počela je sa radom. Njene mogućnosti su velike jer su velike zajedničke potrebe i interesi rastuće populacije muslimana u Evropi. Desetine miliona muslimana imaju intelektualni i svaki drugi potencijal da se organizuju i sarađuju sa većinskim narodima u Evropi, da pronađu formulu zajedničkog života, da izbjegnu zamke radikalizma i amortizuju islamofobiju, dva zabrinjavajuća procesa koja se međusobno hrane. Grupa treba inicirati susrete, a zatim i samite muslimanskih intelektualaca i političara koji će artikulirati interese i nastup evropskih muslimana, autohtonih i doseljenih. Muslimani uvijek trebaju biti svjesni činjenice da oni nisu stranci u Evropi, oni su graditelji i suvlasnici evropske kulture i identiteta. Bez doprinosa koji je Islam dao Evropi njena kultura i civilizacija ne bi postojala u sadašnjem obliku i bila bi mnogo siromašnija.”

Saff:

“Pred nama je Kurban bajram, pored prethodno nabrojanih izazova i problema, imaju li građani BiH razloga za optimizam, koji su po vama pozitivni pokazatelji života u BiH?”

Izetbegović:

“Treba biti zahvalan Bogu na svemu što nam je dao – na miru prije svega, jer mnogi narodi nemaju mir. Na vodi jer milijarde ljudi pate zbog nedostatka pitke vode, na ljepotama i bogatstvima zemlje jer mnogi narodi žive u pustinjama ili haotičnim, prenaseljenim gradovima. Naravno politička i ekonomska situacija nije dobra, ali se popravlja. BiH sporo ali sigurno napreduje ka članstvu u EU i NATO, a svi ekonomski pokazatelji su pozitivni. Turizam, drvna i metalna industrija bilježe dvocifrene procente napretka. Naročito turizam. U Sarajevu, Mostaru, Bihaću ljetos niste mogli naći slobodnu sobu. U ovoj godini ćemo prikupiti milijardu KM poreza više nego u prethodnoj, i to će stabilizirati budžete i fondove. Broj novozaposlenih u realnom sektoru je povećan za skoro 50.000 u protekle dvije godine. Naravno da sve to nije dovoljno s obzirom na armiju nezaposlenih, ali ipak napredujemo.”

IZVOR: Saff.ba


Komentariši