fbpx

Peticija podrške komandantu Naseru Oriću

Peticija podrške komandantu odbrane Srebrenice brigadiru AR R BiH će se moći potpisivati i u Mostaru na mnogim mjestima, od danas i na Trgu Musala od 12:00 sati, koja će se nastaviti i sutra. Također, u toku je i online peticija koju možete potpisati na slijedećem linku:

http://www.onlinepeticija.com/podrska_komandantu_srebrenice_naseru_oricu

SAOPĆENJE ZA JAVNOST
Povodom hapšenja komandanta odbrane Srebrenice, brigadira Armije RBiH Nasera Orića

Asocijacija mladih Stranke demokratske akcije (AM SDA) najoštrije osuđuje jučerašnje hapšenje ratnog komandanta odbrane Srebrenice, brigadira Armije RBiH Nasera Orića.

Ovaj incident jedan je u nizu pokušaja inkriminiranja uglednih političkih i vojnih zvaničnika iz vremena agresije na Bosnu i Hercegovinu, te postupak koji nedvosmisleno ukazuje na nastavak prizemne i licemjerne političke igre iz Beograda, koja po svaku cijenu nastoji negirati i relativizirati ratnu prošlost, agresiju, razaranje i zločin genocida, kako bi umanjila svoju historijsku odgovornost i na pogrešan način popravila svoju međunarodnu i političku sliku.

Obaveza je političkih i patriotskih snaga u Bosni i Hercegovini, svim sredstvima oduprijeti se ovim nastojanjima, posebno u danima obiljažavanja 20. godišnjice genocida počinjenog u ”zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica”.
Tekovine odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.- 1995., ljudi i događaji koji su obilježili taj period, sveto su slovo svijetlih stranica povijesti savremene bosanske države, garant opstanka Bosne i Hercegovine i svih njenih naroda. Stoga je hapšenje i maltretiranje Nasera Orića, heroja Srebrenice i Načelnika općine Srebrenica Ćamila Durakovića grubi provokacijski čin koji ne može i neće ostati ignorisan.

Asocijacija mladih Stranke demokratske akcije (AM SDA) očekuje poduzimanje svih neophodnih mjera i postupaka koji će ishodovati trenutnim oslobađanjem Nasera Orića, te predupređivanjem i onemogućavanjem sličnih incidenata u budućnosti. Pripadnici Armije RBiH, njeni oficiri, komandanti i generali s kraja 20. stoljeća u Bosni i Hercegovini su branili i odbranili temeljne evropske tekovine i civilizacijska dostignuća, pa evropske institucije i građani imaju moralnu obavezu iskazati im zahvalnost i poštovanje, a nikako ponižavati narod i državu iz koje dolaze.


Komentariši