fbpx

SDA će u HNK imati daleko veći uticaj

Vlada HNK-a u kojoj će SDA imati daleko veći uticaj, će odlučnije rješavati probleme otvaranja novih radnih mjesta u realnom sektoru, kroz otklanjanje administrativnih i drugih barijera, boljom poticajnom politikom u poljoprivredi, sektoru malog i srednjeg poduzetništva, te donošenjem mjera vezanih za poboljšanje stanja u turizmu, navedeno je danas na predstavljanju kandidata ove stranke za Skupštinu Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Šerif Špago, predsjednik Skupštine HNK i kandidat na listi za kantonalnu skupštinu, rekao je kako je SDA preko svojih članova u Vladi i Skupštini, sudjelovala u nekoliko bitnih infrastrukturnih i zakonskih projekata.

“U segmentu investicija stvoreni svi preduslovi za početak realizacije najveće poslijeratne investicije u Mostaru i Hercegovini, izgradnje Vjetroparka Podveležje, u vrijednosti preko 120 miliona KM”, rekao je Špago podsjetivši i na izgradnje škola te izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih vodovodnih i kanalizacijskih mreža u opštinama ovog kantona.

Od zakonskih projekata, Špago je istaknuo pravno regulisanje statusa Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, Kantonalne bolnice Dr. Safet Mujić Mostar, Opće bolnice Konjic, Domova zdravlja Stari Grad Mostar, Jablanica i Konjic kao i donošenje Zakona o visokom obrazovanju.

“Zakonom o vodama se na godišnjem nivou osigura dodatnih 10 miliona KM u kantonalni budžet, a Zakon o građenju omogućava jedinicama lokalne samouprave rješavanje pitanja nelegalne gradnje, te efikasnije i brže izdavanje dozvola za otvaranje privrednih objekata predviđenih prostorno-planskom dokumentacijom”, rekao je Špago i dodao kako sve navedeno jamči da će buduća vlast, u kojoj će sudjelovati i SDA, raditi još bolje.

Elvira Dilberović, nositeljica liste za kantonalnu Skupštinu istaknula je prioritete koji će biti pred njezinom strankom.

“Platforma SDA za Opće izbore 2014. godine, pored stabilizacije, razvoja, zapošljavanja i integracija, kao jedan od ključnih problema u BiH, naročito u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, iznijela je pitanje uređenja Grada Mostara. Posebno ističem da zastupamo stav da se Mostar uredi kao jedinstven grad, u kojem će svi građani uživati podjednaka prava, bez obzira na nacionalnu, vjersku, spolnu ili bilo koju pripadnost, a koji će biti formiran od više jedinica lokalne samouprave. Naročito se u rješavanju statusa Grada Mostara zalažemo za obveznu rotaciju gradonačelnika, s uvjerenjem da će gradonačelnik iz bilo kojeg reda naroda pravično predstavljati sve građane Mostara i kantona”, rekla je Dilberović.

Dodala je kako se SDA zalaže za donošenje Zakona o zaštiti porodice s djecom na kantonalnom nivou, te upozorila na činjenicu da se zasada u HNK samo daje jednokratna pomoć porodicama s novorođenčadi u iznosu od 400 KM.

“Insistiramo da svaka porodica s djecom u HNK treba ostvariti dodatak na djecu, naknadu umjesto plaće ženi-majci u radnom odnosu, za vrijeme odsustva s posla radi trudnoće, porođaja i njege djeteta te novčanu pomoć za vrijeme trudnoće i porođaja kao i pomoć u prehrani djeteta do šest mjeseci starosti”.

Iako se do sad nije imalo novca u kantonalnoj blagajni za ovo, Dilberović smatra da bi se naplatom iz Zakona o vodama tim iznosima mogao podržati ovaj zakon.

Zlatko Hadžiomerović, aktuelni ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi HNK i kandidat na listi za kantonalnu Skupštinu istaknuo je kako je ponosan na svoj radi iako je u ministarsku fotelju sjeo sa zakašnjenjem od godinu dana.

“Usvojen je Zakon o visokom obrazovanju HNK, čime smo stvorili pretpostavke za sistemsko rješavanje ove, također godinama nesređene, oblasti. Bitno je naglasiti da Zakon o visokom obrazovanju u HNK nije postojao”, rekao je Hadžiomerović i dodao kako su riješena i osnivačka prava Sveučilišta i Univerziteta.

“Za tri godine trajanja mandata utrostručili smo sredstva namijenjena za stipendiranje studenata. Tako je u školskoj 2011./2012. godini u HNŽ bilo 300 stipendista, a u 2013./2014. imamo 910 studenata koji primaju stipendije”, dodao je.

Najavio je uvođenje sistema dualnog obrazovanja na području ovog kantona prema modelu Savezne Republike Njemačke, koji kroz socijalno-ekonomsko partnerstvo otvara sjajne perspektive za upošljavanje mladih.

“Ovakav proces zahtijeva velike napore, snažnu povezanost poduzetnika, uključenost regionalne razvojne agencije (REDAH), škola, fakulteta, kao i javnih institucija. Početna vrijednost ovog projekta u HNK je dva miliona eura”, rekao je Hadžiomerović.

Nezaobilazna tema bio je i izbor policijskog komesara, a članovi SDA su ponovili kako se ne slažu s odabirom Nadzornog odbora.

“Ostajemo pri stavu da Nezavisni odbor za izbor komesara nije poštovao procedure kod zadnjeg konkursa. Smatramo neprihvatljivim za kanton, koji je nekad bio kanton s posebnim režimom, da sve rukovodeće funkcije ili većinu obavljaju kandidati iz reda jednog naroda, imajući u vidu da je nedavno i na poziciji glavnog tužitelja izvršena zamjena i imenovana osoba iz tog naroda”, naveli su iz SDA i dodali kako se tim načinom rada krši ustavno načelo o ravnopravnosti svih naroda i građana, i ravnomjernoj zastupljenosti u javnim institucijama, a prema posljednjem popisu stanovništva.


Komentariši