fbpx

Razvoj malog i srednjeg poduzetništva staviti u fokus političkog djelovanja u BiH

Razvoj malog i srednjeg poduzetništva treba staviti u fokus političkog djelovanja u BiH, te afirmirati kreiranje dugoročnih i strateških poslovnih politika uz participiranje stranačkih eksperata, poslodavaca, privrednika i predstavnika obrazovnog sektora. Ovo je jedan od zaključaka dvodnevne međunarodne konferencije “Mala i srednja preduzeća kao ključni pokretači ekonomskog razvoja”, održane u Sarajevu u organizaciji Političke akademije Stranke demokratske akcije (PASDA) i u saradnji s Nacionalnim demokratskim institutom (NDI) iz Washingtona i Centrom za nove inicijative (CNI). Konferenciju je u subotu 21. aprila 2012. otvorio predsjednik SDA Sulejman Tihić.

Taođer, konstatirano da je neophodno povećati ulaganja u istraživanje, razvoj i nove tehnologije, a u obrazovnom sistemu, generalno, je potrebno afirmirati poduzetničke vještine i kulturu, te je zakonskim rješenjima potrebno maksimalno skratiti te pojednostaviti procedure registracije preduzeća, a da okvir za razvoj malih i srednjih preduzeća u osnovi treba da odgovara potrebama velikih kompanija, uključujući i uspostavu zakonskog okvira za kreiranje poslovnih klastera u kojima više firmi radi zajedno.

Zakonski okvir i država moraju afirmirati konkurentnost i oslanjanje na velike kompanije u regionu i cijeloj Evropi, zaključak je Konferencije, koja je u glavnom gradu BiH okupila veliki broj eminentnih stručnjaka. Regionalna program-direktorica NDI-a Ana Radičević podsjetila da je Konferencija okupila lidere resornih odbora političkih stranaka desnog centra iz jugoistočne Evrope, uključujući eksperte za ekonomiju i privredu. Na Konferenciji su sudjelovali predstavnici 16 političkih stranaka iz 14 zemalja regiona, kao i Turske, Njemačke i SAD-a.


Komentariši