fbpx

Održana tribina Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću Grada Mostar

U prepunoj dvorani Narodnog pozorišta Mostar, večeras je održana tribina Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću Grada Mostara, na kojoj je bilo riječi o aktuelnom procesu izmjene Statuta grada Mostara.

Glavni govornici su bili muftija hercegovački hadži Seid ef. Smajkić, Semir Drljević Lovac ispred koordinacije boračkih udruženja proisteklih iz Armije RBIH, te predsjednik Gradskog vijeća Mostara, Murat Ćorić ispred Kluba Bošnjaka.

Semir Drljević Lovac iznio je jednoglasnu podršku ispred koordinacije boračkih udruženja proisteklih iz Armije RBIH, Klubu Bošnjaka u Gradskom vijeću Grada Mostara, te rekao da su oni jedini legitimni predstavnici Bošnjaka Mostara jer je narod njima dao povjerenje na izborima.

Najviše pažnje privuklo je izlaganje mostarskog muftije, koji je – u svom obraćanju – ukazao na pogubnost ideje Mostara kao jedne izborne jedinice, ocijenivši da se time praktički pretvara u hrvatski stolni grad.

Muftija je posebno akcentirao zbivanja tokom i neposredno nakon rata, kazavši kako su i onda i sada politički predstavnici hrvatskog naroda vidjeli Mostar kao hrvatski grad, u kojem će se provoditi, kako se izrazio, “njihova politika”.

“U tome im ide na ruku lukavi scenario OHR-a da instrumentalizacijom volje Ustavnog suda BiH provedu volju hrvatskog naroda, isto onako kao i tokom rata”, rekao je uz ostalo mostarski muftija, Seid ef. Smajkić.

Uz odobravanje većine prisutnih u velikoj sali NP-a Mostar, muftija je poručio kako Bošnjaci Mostara neće odustati od svojih prava, poučeni – kako je rekao – gorkim iskustvima. Također je poručio svim političkim strankama Bošnjaka da ne smiju izdati stavove iza kojih stoje večeras navedene organizacije i preko 40 nevladinih organizacija.


Komentariši