fbpx

HDZ želi neki izmišljeni prefiks Grada Mostara

Dr.Zijad Hadžiomerović, predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar, tvrdi kako se nada da će radna stručna komisija uraditi svoj zadatak i pronaći pravne nelogičnosti i ponuditi Gradskom vijeću neka moguća riješena za način provedbe odluke Ustavnog suda u vezi sa Statutom Mostara.

Očekujem da će u idućih sedam dana imati neko moguće rješenje koje će ponuditi Gradskom vijeću. Do kraja neće iznaći formu, ali će uspjeti sigurno pronaći neka rješenja i približiti stavove. Dijalog između nas će krenuti nakon ponuđenih rješenja od radne grupe”, kazao je dr. Hadžiomerović.

On je naglasio kako je Mostar osim političkog i pravno pitanje. Gradsko vijeće je to koje će dati konačnu odluku, tvrdi on, ali moraju pred njih doći neka razumna rješenje da bi ih mogli prihvatiti kao takve.

Najveća dilema je želi li neko Mostar kao općinu ili kao grad? Stav HDZ-a je da Mostar treba biti općina, ali da nosi neki prefiks grada, neki izmišljeni prefiks. U Statutu su definirane tročlane komisije koje određuju sudbinu novca. Ne može jedan čovjek raspolagati s toliko novca, a HDZ svojim stavom to želi, to je duboko zadiranje u Statut, istakao je dr. Hadžomerović.

On je naglasio kako je to pitanje na koje mora odgovoriti stručna grupa. Drugo pitanje, govori dr. Hadžiomerović, jest želi li HDZ grad ili općinu, jer ne može biti ova izmišljena forma grad-općina.

“U svakom slučaju taj prijedlog ne samo da je neustavan nego i jako nefunkcionalan. Neki misle da se to može riješiti samo brojem vijećnika. Mostar je u dubokom nefunkcionalnom položaju, zbog loše funkcije grada, on se mora temeljito rekonstruirati i to se pokazalo u ovih nekoliko posljednjih godina. Nije to samo par brojeva, posljednje što bismo prihvatili da razgovaramo su brojevi, imamo neke principijelne stvari koje treba riješiti”, objasnio je dr. Hadžiomerović.

On je istakao kako ima nekoliko pravnih nedorečenosti na koje treba odgovoriti stručna grupa, te onda uključiti Gradsko vijeće.


Komentariši