fbpx

Sastanak i razgovor sa šefom terenskog ureda OSCE-a u Mostaru

Rukovodstvo Gradske organizacije SDA Mostar na čelu sa predsjednikom Alisom Čolakovićem i potpredsjednikom Harisom Šabanovićem danas je, u prostorijama SDA, održalo radno-konsultativni sastanak sa šefom Terenskog ureda OSCE-a u Mostaru Ioannisom Piliourisem.

U konstruktivnom razgovoru razmijenjene su informacije i razmišljanja o brojnim aktuelnim temama u Gradu Mostaru, a gospodin Piliouris se zahvalio domaćinima na gostoprimstvu te izrazio želju za uspješnom saradnjom u budućnosti.

Između ostalog, predsjednik Čolaković naglasio je važnost centralne zone kao inkluzivnog prostora, mjesta spajanja a ne razdvajanja ili dominacije jednih nad drugima. U tom kontekstu, napomenuo je važnost implementacije zaključka Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću kojim se od međunarodne zajednice tražio angažman nezavisnog tima koji bi ispitao izdavanje svih građevinskih dozvola za objekte u centralnoj zoni i općenito veći angažman predstavnika međunarodne zajednice s ciljem iznalaženja rješenja prihvatljivog za sve građane i narode.

Pored navedenog, iskazana je potreba usvajanja izmijenjenog Statuta Grada Mostara, a jedna od tema razgovora bili su i predstojeći lokalni izbori i očekivanja od istih.