fbpx

Dan bijelih traka obilježen u Mostaru

U organizaciji Asocijacije mladih SDA Mostar i Organizacije Žene SDA Mostar danas je na Trgu Musala obilježen Dan bijelih traka i sjećanje na genocid koji je počinjen u Prijedoru. Vezivanjem bijelih traka i simboličnim ispuštanjem cvijeća u Neretvu, odata je počast svim žrtvama nesrpske nacionalnosti u Prijedoru.

Podsjećamo, Dan bijelih traka je simboličan naziv za sjećanje na događaje koji su se počeli dešavati 31. maja 1992. na području Prijedora. Naime, baš na ovaj datum, izdana je naredba od Kriznog štaba nasilno instalirane vlasti tadašnje opštine Prijedor, a kojom se naređuje svom nesrpskom stanovništvu, da na vidnim mjestima svojih domova istaknu bijele zastave, dok su Bošnjaci i Hrvati, na javnim mjestima morali nositi bijele trake na svojim nadlakticama.

Obilježavanje Dana bijelih traka predstavlja sjećanje na progon, ali također i samu potvrdu opredjeljenja za istrajnu borbu protiv fašizma i diskriminacije na osnovu drugačijeg identiteta ili pripadnosti. Najbolji pokazatelj da 31. maj 1992. godine neće pasti u zaborav, jeste svijest i učešće građana, a prije svega mladih, u obilježavanju ovog izuzetno bitnog datuma.