fbpx

Marić za Podcast Bura: Mandat ćemo posvetiti građanima Mostara, a ne politici

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić gostovao je u Podcastu Bura, gdje je sa urednikom i voditeljem Juricom Gudeljom razgovarao o brojnim temama koje su od značaja za Grad Mostar. Razgovarali su o funkcionisanju gradskih vlasti i budućnosti Mostara, o radu Gradskog vijeća, o saradnji i projektima, ali i o drugim temama.

Na samom početku razgovora, predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara je govorio o dodjeli priznanja počasnih građana Grada Mostara, ambasadorima Nelsonu i Sattleru.

„Gradsko vijeće je na moju inicijativu donijelo Odluku o dodjeli priznanja ambasadorima Sattleru i Nelsonu. S obzirom da sam direktno učestvovovao u svim razgovorima kada je u pitanju rješenje Izbornog zakona i Statuta Grada Mostara, predložio sam da se uruče priznanja ljudima koji su među najzaslužnijim za održavanje izbora u Gradu Mostaru“ kazao je predsjednik Gradskog vijeća.

Na pitanje oko nesporazuma o održavanju sjednice na kojoj će se dodijeliti priznanja počasnih građana Mostara ambasadorima Nelsonu i Sattleru, Marić je kazao da su u pozadini bile sankcije članu predsjedništva Miloradu Dodiku, zbog kojih je reagovao zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Milivojević, što je dovelo do nesporazuma oko održavanja sjednice na kojoj će biti uručena priznanja.

„U pozadini su sankcije, a ne procedura sazivanja sjednice niti Poslovnik na koji su se pozivali. Reagovao sam samo na saopštenje gradonačelnika, gdje sam rekao da su nadležnosti Gradskog vijeća propisane Statutom i da svako treba da se drži svojih nadležnosti.“ istakao je predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara, Salem Marić.

Predsjednik Gradskog vijeća Marić je u razgovoru kazao da je mandat Gradskog vijeća Grada Mostara potrebno posvetiti građanima Mostara, a ne politici.

„Održali smo 16 sjednica Gradskog vijeća, nekada i tri sjednice mjesečno, neke sjednice su trajale i po 10 sati. Cilj nam je zastupati interese svih građana Grada Mostara, bez ikakvog politikanstva i zaista rad Gradskog vijeća je u potpunosti transparentan. Svake srijede obavljamo prijem za građane, a kolegij zasjeda svakog ponedeljka. To je rezultiralo velikim brojem održanih sjednica i donesenih Odluka koje su od značaja za Grad Mostar. U jednoj godini smo bez ikakvih problema usvojili dva budžeta i to za 2021. i za 2022. godinu.“ istakao je predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara, Salem Marić.

Kazao je da Mostar više nije Grad slučaj kako je bio tretiran prethodnih godina.

„Početkom rada Gradskog vijeća Mostar se sve više počeo spominjati u pozitivnom kontekstu, što su prepoznali i predstavnici međunarodne zajednice, koji su spremni pomoći konkretnim projektima. Primjer je ambasada Velike Britanije koja je spremna izdvojiti 3 miliona funti za Grad Mostar, a tako i Evropska unija sa svojim projektima, ali i veliki broj drugih projekata koji će biti motivacija da radimo istim tempom i zajedno za razvoj Mostara“ kazao je Marić.

Kao ciljeve u skorijoj budućnosti, predsjednik Gradskog vijeća je naveo da je neophodno usvojiti Statut i izmjene Statuta Grada Mostara, ali i realizaciju infrastrukturnih projekata na području Grada Mostara. Pored toga je naglasio da su strateški projekti izgradnja Olimpijskog bazena i Gradske sportske dvorane u Mostaru.

„S obzirom da imamo nevjerovatne sportske talente, imamo obavezu da našoj omladini omogućimo uslove profesionalnog bavljenja sportom u Gradu Mostaru. Realizacijom navedenih projekata dobit ćemo vodene sportove, sportove koji se odvijaju u dvoranama, stadione za veliki nogomet, a izgradnjom atletske staze bismo zaokružili pitanje sporta u Gradu Mostaru“ kazao je Marić.

Predsjednik Gradskog vijeća je kazao da je Deponija Uborak jedan od gorućih problema Grada Mostara i da je na tu temu organizovana i tematska sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara.

„Kao prioritet smo odredili da se u novom Prostornom planu pronađe nova lokacija za odlagalište otpada na prostoru Grada Mostara i cilj nam je da deponovanje vršimo prema najvećim svjetskim i ekološkim standardima“ kazao je Marić.

Pored navedenih, predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić je govorio i o drugim aktuelnim temama u Gradu Mostaru, kao što je imenovanje direktora Javnih preduzeća, o radu istih, ali i o svakodnevnim temama.

Kompletan intervju možete poslušati na sljedećem linku: