fbpx

HNK: Stipendije za sve studente koji ispunjavaju uslove

U sali zgrade Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, dr. sc. Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta potpisao je ugovore sa studentima koji su ostvarili pravo na stipendiju ili subvenciju smještaja u studentski dom.

U uvodnom obraćanju, ministar Hadžović podsjetio je kako je Vlada, na prijedlog Ministarstva, dala saglasnost da se svim studentima koji su aplicirali na objavljeni konkurs i ispunili formalno-pravne uslove dodijeli stipendija ili subvencija smještaja u studentske domove za akademsku 2021./22. godinu.

“Za ovu akademsku godinu svi studenti koji su ispunili formalno-pravne uslove dobili su stipendiju. Na zadovoljstvo svih nas i ove godine nastavljamo s dobrom praksom i podržavamo naše studente. Ove akademske godine, pravo na prvu stipendiju i subvenciju ostvarila su 984 studenta. Od navedenog broja, 949 studenata koristit će pravo na stipendiju, dok je njih 35 ispunilo uslove za subvenciju smještaja u studentskim domovima. Uključujući ovogodišnje stipendije i subvencije smještaja, Hercegovačko-neretvanski kanton ukupno stipendira oko 2700 studenata. Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK i Vlada HNK ovakvim pristupom žele pokazati svoju maksimalnu opredijeljenost da kroz različite projekte, proaktivnom politikom utiču na podršku i razvoj visokoga obrazovanja, te poboljšaju uslove studentskog standarda, u okviru kojih je i dodjela stipendija i subvencija smještaja. Također, cilj je da svaki naš student iz HNK ima neku stipendiju, bilo od Kantona ili nekih drugih stipenditora”, rekao je ministar Hadžović.

Trenutno je za ukupno oko 2700 studenata osigurana stipendija ili subvencioniranje smještaja, a za tu namjenu se izdvaja oko 3,3 miliona konvertibilnih maraka.