fbpx

Sedamnaesta godišnjica obnove Starog mosta

Stari most predstavlja simbol Mostara i Bosne i Hercegovine, kao i remek-djelo orijentalne arhitekture iz 16. stoljeća. Srušen je od strane pripadnika HVO-a 09. novembra 1993. godine, a nakon višegodišnje obnove svečano je otvoren na današnji dan 2004. godine.

Svečanost otvaranja obnovljenog Starog mosta upriličena je prisustvom mnogobrojnih međunarodnih delegacija, predsjednika država, premijera, ministara vanjskih poslova, članova kraljevske porodice, međunarodnih organizacija, kao i više od pet stotina akreditovanih novinara iz čitavog svijeta.

Projekat obnove zajednički su finansirali Grad Mostar, Svjetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj, Turska, Italija, Holandija i Hrvatska. Ukupna cijena obnove starog dijela Mostara, porušenog u ratu, koštala je oko 15 miliona dolara.

Godinu kasnije, tačnije 15. jula, na zasjedanju u Južnoafričkoj Republici, Stari most je uvršten na popis zaštićenih spomenika UNESCO-a, kao spomenik kulture i pomirenja.

Obnova Starog mosta u Mostaru svake godine se obilježava na poseban način uz evociranje sjećanja na rekonstrukciju koja je s pripremama trajala sedam godina.