fbpx

Obilježen Dan sjećanja na šehide Bijelog Polja

Delegacija Koalicije za Mostar 2020. prisustvovala je obilježavanju Dana sjećanja na šehide Bijelog polja, koje se tradicionalno održava 23. i 24. avgusta. Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na Šehidskom turbetu u Potocima, predstavnici Koalicije za Mostar su odali počast i prisjetili se svih šehida Bijelog Polja.

“Za nas iz Bijelog Polja, 24. august predstavlja uistinu jedan važan datum. To je dan kada se sjećamo svih šehida Bijelog Polja, ali i svih boraca časne i herojske Armije Republike BiH koji su branili svoj kućni prag, porodicu, zajednicu i domovinu. Bilo je lijepo vidjeti na tradicionalnom maršu veliki broj učesnika, a pogotovo mladih, a isto to važi i za centralno obilježavanje na Šehidskom turbetu. Upravo ta mladost svjedoči našem opstanku na ovim prostorima i jako je važno da oni nastave baštiniti kulturu sjećanja” kazao je Adem Macić, vijećnik u Gradskom vijeću Grada Mostara i jedan od učesnika tradicionalnog “Marša sjećanja”.

Sama manifestacija obilježena je nizom kulturnih i vjerskih programa, a 24. avgust određen je kao Dan sjećanja na šehide Bijelog polja, s obzirom da je na taj datum 1993. godine od neprijateljske granate poginulo deset boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine, a više njih je ranjeno.