fbpx

Džiho: Vidikovac s panoramskim pogledom će doprinijeti turističkoj ponudi Mostara

Zapušteni austrougarski put, koji je godinama služio za nelegalno odlaganje otpada, Mostarci su pretvorili u novu turističku atrakciju “Vidikovac Dračevice”, koji se nalazi na devetom kilometru puta M.6.1. Mostar – Nevesinje, tačnije nakon naselja Dračevice.

Novoizgrađeni vidikovac Dračevice nalazi se na starom austrougarskom putu, koji je godinama bio zaboravljen od svih, a napravili su ga članovi Udruženja “Korak naprijed” iz Mostara.

Svojim položajem nudi panoramski pogled koji se pruža od mjesta Dračevice, preko kraškog polja zasađenog vinovom lozom do Podgrađa u podnožju te Kosora i Blagaja.

Može se vidjeti i rijeka Buna, gotovo čitavim tokom, a najveća turistička atrakcija svakako je Stari grad Blagaj, nijemi svjedok hiljadugodišnje historije Bosne i Hercegovine.

Predsjednik MO SDA Dračevice koji rukovodi Udruženjem “Korak naprijed” Amar Džiho objašnjava kako je ideja za pravljenje vidikovca nastala iz druženja i ranijih aktivnosti članova, koji su prošle godine proveli akciju čišćenja dionice austrougarskog puta povodom aktivnosti za obilježavanje Dana državnosti BiH.

“Udruženje nema stalnih prihoda pa smo aplicirali na više javnih poziva radi realizacije ovog projekta. Našu ideju je prepoznalo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke te nam pomoglo finansijski. Projekt je rađen u više faza, a u prvom dijelu smo očistili divlje deponije te uredili austrougarski put u dužini 500 metara, koji je postao prohodan nakon dugo vremena. Već nakon čišćenja i uređivanja puta zatekli smo prve kampere, što nam govori o perspektivi ovog mjesta. Također, tokom realizacije projekta svakodnevno smo viđali turiste i lokalno stanovništvo te se nadamo da će biti još posjećeniji nakon realizacije cjelokupne ideje”, kazao je Džiho.

On ističe da naša država ima veliki turistički potencijal i uvjeren je kako će ovaj projekt doprinijeti turističkoj ponudi Mostara i poslužiti stanovništvu za odmor i relaksaciju.