fbpx

Saopštenje za javnost: Podrška procesu pomirenja

Gradski odbor SDA Mostar podržava sve aktivnosti u cilju ostvarivanja procesa pomirenja među narodima i religijskim zajednicama u BiH. U tom svjetlu GO SDA Mostar tumači i nedavnu zajedničku posjetu stratištima na Čavkarici i Korićkoj jami mostarskog muftije Salema ef. Dedovića i episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija.

Smatramo da su ovo samo prvi, hrabri koraci lidera religijskih organizacija, koje su na ovaj način pokazale da mogu izaći iz usko nacionalnih i religijskih okvira i poslati poruku zajedničkog suočavanja sa prošlošću i odavanja pijeteta žrtvama.

Bez ovakvog suočavanja, GO SDA Mostar je mišljenja da nije moguće graditi povjerenje i pomirenje među različitim etničkim grupama i religijskim zajednicama, a što je preduslov za zajednički život i održivi mir na ovim prostorima, u multietničkoj Bosni i Hercegovini.

Takođe smatramo da su napadi pojedinaca na različitim internet platformama na uvaženog muftiju Salema ef. Dedovića zapravo “pucanj u prazno” i da su većim dijelom politički motivisani i samim time osuđeni na propast.

Proces istinskog pomirenja počinje malim koracima i želimo vjerovati da će biti nastavljen i to ne samo na primjerima iz dalje prošlosti, već i na primjerima iz proteklog, krvavog rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu.