fbpx
sdamostar-šehovina-akcija-pošumljavanja-1

Posađeno 450 sadnica iznad mostarskog naselja Šehovina

Na istočnim padinama iznad Mostara aktivisti više nevladinih organizacija i građani proveli su u nedjelju još jednu u nizu akciju pošumljavanja krševitog terena iznad rubnih mostarskih naselja.

U akciji sađenja oko 450 sadnica alepskog bora, brucijskog bora, arizonskog čempresa, leylandskog čempresa, sempervirens čempresa, te bagrema i hrasta učestvovalo je oko dvadesetak aktivista iz raznih dijelova Mostara – poput Blagaja, Drežnice, iz centra grada, a tu je bila i ekipa iz nevladine organizacije “Nešto više”.

Ovo je za portal starMo saopštio Anel Droce, predsjednik UG Nova snaga, organizacije koja je u posljednje vrijeme realizovala niz akcija pošumljavanja goleti iznad uzvišenja Fortica i Stolac.

“Udruženje građana Nova snaga predložit će budućem Gradskom vijeću Grada Mostara da se sačini urbanistički projekat, koji bi obuhvatio područje od brdsko-padinskog dijela iznad naselja Šehovina – područje padine brda Stolac i brda Fortica – u površini više desetina hektara, sa ciljem da se na tom području uspostavi rekreativno zona sa biciklističkim i pješačkim stazama, vidikovcima i ostalim potrebnim sadržajima za rekreaciju”, kazao je Anel Droce.

On je istakao i kako je jedan od razloga aktivnosti pošumljavanja i taj da se na navedenom području stvore uslovi za formiranje parka – šume, koja će spriječiti eventualne odrone i klizišta, na šta su posljednjih decenija i više navrata upozoravali stručnjaci.

Droce je najavio i da će ovakve akcije biti nastavljene, te su već u pripremi nove sadnice za sljedeću sezonu pošumljavanja.

Izvor: starMo