fbpx

Obilježena trideseta godišnjica osnivanja SDA u Mostaru

Trideseta godišnjica osnivanja Stranke demokratske akcije u Mostaru obilježena je svečanom sjednicom u Centru za kulturu Grada Mostara. Svečanosti je pored oko stotinu uglednih članova, većinom iz perioda njenog osnivanja, prisustvovao i predsjednik SDA BiH Bakir Izetbegović.

Na svečanosti su apostrofirane polazne pozicije Stranke demokratske akcije od kojih je krenuo njen razvojni put, poput činjenica da je Bošnjacima, skoro čitavo jedno stoljeće osporavana  njihova  kulturna posebnost, a oni kao narod negirani, osporavani i zabranjivani. Istaknuto je kako su traumatična saznanja da su bošnjački najistaknutiji umovi, bilo da se radilo o književnicima, političarima ili naučnim radnicima prisiljavani da ih se svrstava u tuđe identitete. Okupljene zvaničnike organizatori su podsjetili na programska načela i ulogu SDA u očuvanju suvereniteta, nezavisnosti Bosne i Hercegovine i postizanja digniteta Bošnjaka u društveno političkom životu Bosne i Hercegovine.

Pozicija SDA i njeno djelovanje, kako je to u pozdravnom govoru naglasio predsjednik GO SDA Mostar Salem Marić posebno je bilo bremenito u Mostaru. „Usprkos svemu tome, SDA ne samo da se očuvala već je iz svake zamršene peripetije izlazila jača i snažnija. To je stoga što je je SDA kao politički projekat potekao iz najčistijih vrela dugovjeke historije Bosne i Hercegovine i što su plemenitost našeg naroda i sve njegove vrijednosti utkane u njene osnovne programske ciljeve. Bošnjaci u Hercegovini, pokazalo je to ovih 30 godina, ostali su odani političkim idejama SDA i političkoj orijentaciji prvog njenog predsjednika rahmetli Alije Izetbegovića“, kazao je Marić.

Zahvalio se svim članovima SDA, njenim aktivistima i simpatizerima, koji su proteklih decenija davali snažnu podršku i povjerenje radu ove stranke, kao i onima koji su ranije bili u stranačkim organima a koji danas imaju drugačiji metodološki pristup i gledanje na prosperitet Bosne i Hercegovine.

„Osim stalne borbe za što bolju političku poziciju Bošnjaka u Mostaru, SDA je u saradnji sa višim stranačkim organima neumorno radila na stvaranju što boljeg ambijenta za domaća i strana ulaganja privrednih subjekata, na obnovi i izgradnju infrastrukture, škola, puteva, porodičnih kuća i stanova, na osiguranju što boljih uslova za školovanje i osposobljavanje djece i omladine.  Vrijeme će pokazati, a ja čvrsto vjerujem, da je taj naš doprinos trajan i neizbrisiv i da smo u proteklih desetak godina uradili jako puno imajući u vidu okolnosti koje su nas pratile“, istakao je Marić.

Izborni rezultati kroz zajednički nastup Koalicije za Mostar 2020, prema njegovim očekivanjima trebali bi konačno riješiti političku poziciju Bošnjaka u Mostaru te će se stranka u svom budućem radu moći više posvetiti afirmaciji svih kulturno historijskih činjenica i vrijednosti Grada Mostara, podizanje nivoa političke pismenosti mlađih generacija kako bi ih osposobili da meritorno na bazi činjenica, beskompromisno i jezikom nauke, i filozofije i sociologije i politologije artikuliraju svoje zahtjeve i stavove. „Nadam se da smo konačno došli u fazu da više vremena i prostora posvetimo našoj kulturi i kulturnim sadržajima da stvorimo uslove mladim i talentovanim Mostarkama i Mostarcima i da im omogućimo da progovore jezikom umjetnosti, književnosti, poezije, slikarstva, zašto ne i filma. Jer sve je to dio našeg identiteta iz kojeg i dalje crpimo snagu i inspiraciju“, kazao je Marić.

Također, prisutnima se obratio i predsjednik Kantonalne organizacije SDA Hercegovačko-neretvanskog kantona, gospodin Edin Mušić koji je ovom prilikom čestitao svim članovima stranke tridesetu godišnjicu osnivanja SDA u Mostaru, pri čemu je u nekoliko uvodnih rečenica istakao svoja sjećanja na aktivnosti i sastanke koji su prethodili osnivačkoj skupštini, održanoj na današnji datum 1990. godine. Pored toga se osvrnuo na aktivnosti i političko djelovanje SDA u vremenskom periodu od osnivanja do danas.

„Kroz veoma složeno i dinamično vrijeme koje nas je sve zadesilo u tom periodu, mogu sa sigurnošću kazati da je SDA bila lider, ali i krvotok svim važnim političkim pitanjima i procesima koji su se odvijali u ovih trideset godina. Stranka demokratske akcije u Mostaru je prolazila kroz burne i turbulentne faze i periode, a svaki od tih perioda je priča za sebe i o svakom bi se mogle organizovati diskusije, okrugli stolovi i akademije. SDA je odigrala izuzetno značajnu ulogu u vremenu agresije na Bosnu i Hercegovinu, ali i u poslijeratnom periodu kada je nastojala organizovati politički život u čemu je i istrajala i uspješno vodila političke procese u Mostaru i Bosni i Hercegovini svih ovih trideset godina, pri čemu je uspješno odgovorila svim izazovima koji su se našli na putu njenog političkog kontinuiteta“ kazao je gospodin Mušić.

Na sjednici se obratio i gospodin Denis Zvizdić, predsjedavajući Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i potpredsjednik Stranke demokratske akcije koji je u ranijem periodu djelovao kao supervizor okupljanja stranaka u Koaliciju za Mostar 2020.

„SDA je jedina politička stranka čija se programska načela i politički ciljevi nisu mijenjali od osnivanja do danas. Ono što je posebno bitno za Mostar jesu predstojeći izbori i ovom prilikom naglašavam svoja očekivanja da ostvarimo potrebnu sinergiju svih stranaka koje žele jedinstven Mostar. Potrebno je da sklonimo sve animozitete na stranu s ciljem pobjede u Mostaru, a siguran sam da ćemo iskoristiti sve resurse da se izborimo za pobjedu Koalicije za Mostar 2020.“ kazao je gospodin Zvizdić.

Prisutnim se obratio i predsjednik Stranke demokratske akcije, gospodin Bakir Izetbegović koji je u svom uvodnom obraćanju govorio o različitim fazama kroz koje je prolazio Mostar u posljednjih trideset godina, a u svim tim fazama je aktivno učestvovala Stranka demokratske akcije. Istakao je kako se ponosi svim uspjesima SDA u Mostaru kao i političkim djelovanjem iste u periodu od njenog osnivanja pa do danas, a ovom prilikom je čestitao i na uspjehu u vođenju pregovora oko održavanja izbora u Gradu Mostaru.

„U Mostaru prvi put nakon 12 godina imamo izbore u koje idemo sa jasnom parolom – za jedinstven i pomiren Mostar, koji je spoj tradicije i modernosti, šampion u turizmu sa bogatim kulturnim životom. Naša parola za izbore ja jasna perspektiva koju želimo stvoriti za Mostar i sve građane ovog grada. Ovom prilikom čestitam rukovodstvu SDA u Mostaru na uspješnom okupljanju Koalicije koja će djelovati jedinstveno, a kada se djeluje jedinstveno posebno u ovakvim okolnostima, onda je i sama pobjeda blizu“ kazao je gospodin Bakir Izetbegović.

Na samom kraju svečanosti, predsjednik SDA, Bakir Izetbegović i predsjednik GO SDA Mostar, Salem Marić razmijenili su poklone, nakon čega je uslijedila dodjela zahvalnica i plaketa predsjednicima GO SDA Mostar u ranijem periodu kao i osnivačima koji su dali značajan doprinos političkom djelovanju SDA kroz proteklih trideset godina.