fbpx

Fortica i Stolac bliže ljubiteljima adrenalinskih sportova

Turistička atrakcija na brdu Fortica predstavlja područje sa potencijalom koje je spremno da postane jedna od najkvalitetnijih turističko-rekreativnih atrakcija i izletišta u Mostaru.

Međutim, problemi sa nepostojanjem adekvatno asfaltiranih puteva i prilaza destrinacijama koje krase ovaj lokalitet srozavali su puni potencijal ovog područja. Shodno potrebama stanovnika, realizovana je prva faza projekta asfaltiranja, za koju je obezbijeđen budžet iznosa 250.000 KM, a u najavi je i druga faza realizacije ovog projekta.

Finalizacijom druge faze asfaltiranja, lokalitet Fortica će dobiti moderan putni pristup turističkim destinacijama koje je ukrašavaju. Osim toga, realizacija projekta će posebno doprinijeti stanovnicima, koji su nastanjeni iznad magistralnog puta M-17, koji gravitiraju područjima mjesnih zajednica Zalik i Carina, pri čemu je posebno olakšana svakodnevna komunikacija i kretanje, kako stanovnicima Carine i Zalika, tako i svim posjetiocima Fortice.

Cilj realizacije infrastrukturnih projekata je i doprinos turističkom potencijalu koji nudi mostarska Fortica. Glavna atrakcija ovog parka jesu sportsko-avanturistički projekti, a prije svega 570 metara dug ZIP LINE, koji korisnicima nudi fantastičan pogled na Mostar. Polazna tačka je ispred modernog planinskog doma i vidikovca, koji, takođe, nudi izvanredan pogled na Grad Mostar.

Osim pogleda, na vidikovcu je pozicionirana i jedna od najvećih državnih zastava Bosne i Hercegovine, sa natpisom „BiH volimo te“, što parku daje posebnu estetsku notu. Sam park idealan je za avanturiste koji preferiraju brdski biciklizam i adrenalinske sportove, s obzirom na postojanje dugih šumskih puteva koji su svrsishodno avanturistima koji se bave ovim sportovima, i mapirani.

U budućnosti se planira i izgradnja paragliding poletišta, ali i staza za trail trčanje i hiking.

Foto: ZIP Line Fortica

Pored sportsko-avanturističkih i rekreativnih sadržaja, na određenim lokacijama širom Fortice su i dalje prisutni ostaci austrougarskih i talijanskih utvrda, iz I. i II. svjetskog rata, što je posebno zanimljivo turistima koje zanimaju istorijska obilježja iz prošlosti.

Ove godine, Mostar je postao bogatiji za još jedan most, koji je, ipak, specifičan, i znatno se razlikuje od ostalih mostova u Mostaru. Riječ je o modernom, visećem mostu, koji je izgrađen na stjenovitim padinama uzvišenja Stolac, i kao takav privlači turiste, ali i sportiste koji se bave avanturističkim i adrenalinskim sportovima.