fbpx

Donja Mahala – primjer razvoja lokalne zajednice

Mjesna zajednica Donja Mahala aktivno i u kontinuitetu implementira različite projekte od općeg i društvenog značaja.

Pored mnogobrojnih društvenih projekata, u posljednje vrijeme je kao ključni prioritet postavljena realizacija infrastrukturnih radova, odnosno asfaltiranja puteva i sokaka kojim se stanovnici ovog područja svakodnevno kreću. Kako ističu iz mjesne zajednice, u planu je sanacija postojećih, ali i realizacija mnogobrojnih novih projekata koji će biti od suštinskog značaja za građane, te će kreirati ugodniji ambijent za svakodnevnicu.

„Od infrastrukturnih radova trenutno je u toku realizacija postavljanja betonske galanterije od kuće Gojka Vukovića do raskrsnice kod Lučkog mosta, a vrijednost radova iznosi okvirno oko 20 hiljada konvertibilnih maraka. Do početka školske godine finalizirat ćemo postavljanje ograde prema Neretvi u krugu Spomen sobe u Donjoj Mahali, a planirana je i rekonstrukcija dječijeg igrališta u našoj mjesnoj zajednici“ ističe aktivist iz Donje Mahale Adi Svinjar.

Kako naglašava Svinjar, pripremljeno je grafičko rješenje za izlaz na magistralni put M-17, a prijedlog za isti će biti delegiran prema Cestama Federacije. Osim toga ističe kako postoji ideja za veliki projekat izgradnje pješačkog mosta Kamenica.

Također, pored infrastrukturnih radova, mjesna zajednica Donja Mahala realizuje i niz društveno korisnih projekata. Posebna aktivnost zabilježena je za vrijeme pandemije Covid-19, pri čemu je formiran mobilni tim koji je bio na usluzi građanima kojim je pomoć potrebna. Prema informacijama, zabilježena su 94 poziva, prije svega starijih osoba kojim je bila potrebna pomoć u vidu odlaska u apoteku ili trgovinu. Dva puta je organizovana detaljna dezinfekcija ulica, a u koordinaciji sa MDD Merhamet, UG Zajedno za naš grad, Kulturnim centrom Kralj Fahd i Crvenim krstom, na području Donje Mahale je podijeljeno 148 prehrambenih paketa za socijalno-ugroženu kategoriju stanovništva.

Jedna od novijih aktivnosti koju je realizovala mjesna zajednica Donja Mahala u saradnji sa Sportskim društvom „Donja Mahala“ i JP Komos Mostar je predbajramska akcija čišćenja. Akcija je provedena na području između Lučkog mosta i Sportskog centra „Harem“, a alat, rukavice i opremu za čišćenje je obezbijedio Fond za zaštitu okoliša HNK.