fbpx

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST 061219

Pozdravljamo i podržavamo ponovno snažnije uključivanje najviših zvaničnika međunarodne zajednice i diplomatskih krugova u Bosni i Hercegovini, u nastojanjima pronalaska rješenja za političku krizu u Mostaru.

Želimo podsjetiti da smo i ranije u više navrata naglašavali da je jači angažman međunarodne zajednice u Mostaru itekako potreban i nužan, obzirom da su i osporeni dijelovi gradskog Statuta od strane Ustavnog suda svojevremeno nametnuti od Ureda visokog predstavnika.

Posebno je važno što je Vijeće za provedbu mira jasno naglasilo da Mostar mora ostati jedinstven grad, te da se pitanje izbora u Mostaru ne smije vezati za druga izborna pitanja u Bosni i Hercegovini.

Ovakav jasan stav ubijeđeni smo značajno će pomoći u ponovnom pokretanju političkog dijaloga i pronalaženju rješenja za Mostar, jer ovaj grad ne smije biti taoc nikakvih drugih političkih pitanja na višim nivoima vlasti.

Želimo naglasiti i izuzetnu važnost jasnog stava o Mostaru američke administracije, predvođene njenim specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Matthew Palmerom.

Gradski odbor SDA Mostara će uzeti aktivnu ulogu u predstojećem političkom procesu, te pozivamo sve ostale političke partnere i stranke da se aktivno uključe, te da zajedničkim naporom dođemo do opšte prihvatljivog političkog rješenja za Mostar i to ne samo po pitanju izbornih pravila, već i prijeko potrebnih izmjena Statuta Grada Mostara.

                                                                                                                             Gradski odbor SDA Mostar